29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пенсии и заплати до 710 лева без запори

portfeil

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева няма да могат да бъдат запорирани от 1 април. Причината е, че от началото на април размерът на минималната работна заплата у нас е увеличен от 650 на 710 лева. Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии и заплати с месечен размер над този на минималната работна заплата, пише pariteni.bg.

Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор. Така например, ако пенсионер или работещ получава на месец между 710 лева и 1420 лева (двукратния размер на минималната работна заплата), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа. Ако осъденото лице получава на месец възнаграждение между 1420 и 2840 лева, то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, в случай че няма деца.

Тук ще попаднат пенсионерите с най-високите пенсии, тъй като от 25 декември м. г. максималната пенсия достигна 1500 лева. Според статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) през 2020 г. са обработени 10 307 запора, наложени върху пенсиите от държавни и частни съдебни изпълнители.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!