29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде какво кълве по родните водоеми към 14 март

ribar zima..

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Задържалото се студено време от началото на март удъл­жи сезона на подледния риболов по високите родопски язо­вири. На „Поляната“ към 14 март потърсиха (и някои намериха) костури на дупка с обичайната тактика за зимата – с мормишка и добавка от хирономус. Подобна е картината и на съседните язовири „Голям Беглик“ и „Малък Беглик“, където също имаше усло­вия за подледен риболов, с уговорката, че на „Малкия Беглик“ се ловят и бабушки.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Новините от този популярен сред рибарската общност язо­вир са не толкова от някаква кой знае каква активност на ри­бите, а притеснения, че нивото спада. Да се източва язовира заради енергийни нужди по време на предстоящ размножите­лен период е напълно неуместно и неразумно. Изпратено е протестно писмо по този повод до екоминистерството, за да се вземат необходимите мерки и да се опази новото поколе­ние на рибите. По отношение на риболова – има доста хора около устието и хващат риба, предимно дребна.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Пролетните уклейски празници тръгнаха още от средата на февруари и това си пролича от масираното рибарско при­съствие в района на Крапешкия мост, където по традиция първо избива риба. Към 14 март рибари не липсват, но с оглед но влошилите се атмосферни условия изявите на уклеи и бабушки са непредсказуеми. В лошо време рибите се от­дръпват и не показват очакваната активност.

РЕКА СТРУМА

Трудни, ама много трудни скобари измъчваха рибарите за дълго време, докато водата беше ниска и прекалено бистра. Даже някои изпадаха в ситуация да се чудят как да спасят „капото“. И то по утвърдени дестинации като Бобошево, Бело поле, Монца, Симитли. Пасажите се виждат в плиткажите, но не посягат на никаква примамка. Падналите напоследък вале­жи неминуемо ще променят обстановката и е много вероятно рибите да се активизират.

РЕКА ИСКЪР

Потръгна риболов по завирените участъци на поредицата ВЕЦ-ове в Искърското дефиле. Чуваше се за хванати кефали и морунаши, за бабушки и уклеи. Само че водата доста се размъти и тази информация може вече да се окаже остаряла. При Карлу­ково продължават да хващат едри скобари по обичайните места около двата моста, но и там не бива да се говори за сигурен улов, защото нещата се променят много бързо. В района на Червен бряг преобладават морунаши в улова.

РЕКА ВЪЧА

Солидни балкански и американки се хващаха по реката от Кричим надолу и в землищата на селата Куртово и Йоаким Гру­ево почти през целия февруари. Напоследък времето трайно застудя и това се отрази зле на риболова. Заклети пъстървад­жии продължават да си опитват късмета, но мнозина са разоча­ровани от резултатите. Припомняме, че в този участък реката е с режим на риболов „хвани-пусни“.

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!