29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

650 годишен чинар лекува и сбъдва желания в Сандански

chinar vekoven sandanski

Слънчевият Сандански се слави не само с чистия си въздух, минералната вода и хубавото време, но и със своите четири вековни чинара. Три от тях са на около 300 години и се намират в Градския парк, а последният е двойно по-възрастен – на 650 години, и е в градинката до Археологическия музей. Именно на това дърво се приписват чудодейни сили.

В подножието на вековния ствол има мраморна чешма и се вярва, че корените на чинара зареждат водата с вълшебство. Местни легенди разказват, че който отпие от вечно студената вода, ще бъде здрав и зло ще го забрави. Барелефът на чешмата е направен от дебърски майстор през 1854 г. в град Серес и е красял централната чешма в двора на джамията на града.

Легендата разказва, че през 1908 г. новият управител открил скрито послание в изображенията, което било тенденциозно и неприемливо за османската власт, поради което заповядал да я разрушат. За щастие, местен човек свалил плочата и я скрил в собствената си къща. В средата на барелефа са изобразени два лъва, вързани с верига.

Смята се, че те представляват Тракия и Македония, оковани от робството – символиката, която може би е била причината за гнева на управителя на джамията в Серес. По щастлива случайност оцелява и дървото. След 1944 г. то е нарочено да бъде отрязано, но по неизвестни обстоятелства това не е сторено и продължава да прави дебела сянка в центъра на Сандански. През 1950 г., когато е обявено за защитен природен обект, възрастта на дървото е изчислена на приблизително 550 години, измерената обиколка на ствола – 4,6 м, а височината – 23 м.

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!