24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Депутатите приеха финансовата рамка, но не и целия Бюджет 2022

byudzhet pari sredstva

След 14 часа в пленарната зала депутатитеприеха финансовата рамка на държавния бюджет за настоящата година, но не успяха да гласуват всички текстове. Очаква се бюджетът на бъде гласуван в пълния ми вид в четвъртък, 24 февруари.

Рамката бе приета от мнозинството във варианта, предложен от вицепремиера Асен Василев. Предвижда се държавата да похарчи 61.3 милиарда при планирани приходи от 57.2 млрд,, което значи дефицит от 4.1%

Депутатите отново не приеха да се гласува предложението на ГЕРБ за евтин ток за общински дружества, училища, храмове и др. – искането на ексуправлвяващите да бъде включена извънредно тази точка в дневния ред, беше отхвърлено. Бяха отхвърлени и всички останалите предложения на опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Не се вживявайте толкова, остават само 50 гласувания“, обърна се към развълнувалите се и уморени депутати председателят на парламента Никола Минчев малко преди 21 часа.

„Виждам, че голяма веселба върви от дясната страна, при вицепремиерите. Очевидно не разбрахте, че трябва да гласуваме помощите за тези, които се отопляват с дърва и пелети. Вие тук, живеещите в София, се отоплявате с мораториума.“ – заяви с остър тон депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„За да продължим веселбата, г-н Аталай, не виждам защо трябва да се плащат компенсации на фирми, които продават дърва с надценка, както казаха и г-н Иванов, и г-жа Нинова“, репликира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Припомняме, преди дни икономическият вицепремиер обяви мерки за понижаване на цената на дървения материал за отопление, по силата на които държавните горски стопанства ще бъдат задължени да продават на крайните потребители продукцията си на нейната себестойност, без надценка.

В крайна сметка около 21 часа народните избраници взеха поредната си почивка, този път от половин час.

След като депутатите се върнаха в залата, ДПС обвини управляващите, че де факто са решили Народното събрание да няма прерогативи да разпределя бюджета, каквито намерения бяха заявени преди време. Реакция от Асен Василев не последва. ГЕРБ впоследствие изразиха шумно недоволството си и поискаха нова почивка.

„На предната почивка се оправдахте, че трябва да се яде“, контрира председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Дългото време в пленарна зала се е отразило зле и на Вас, г-н председател, тъй като правите коментари, които не свидетелстват на мястото, което заемате“, опонира му председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Защо не направихте адекватна бюджетна рамка, а ще правите актуализация след няколко месеца? Не приехте нито едно от нашите предложения, но не предложихте нищо. Не знам с какви очи ще погледнете вашите избиратели в общините.“ – посочи Теменужка Петкова.

С остър тон се изказа и бившият МВР-кадър и настоящ депутат от опозицията Маноил Манев: „Не дадохте една стотинка на протестиращите полицаи. Те не искат пари за нови костюми и вратовръзки, а да издържат семействата си. Ние всяка година отделяхме пари за 10-15% повишение.“

Отговор от управляващата коалиция отново не последва.

Бившите управляващи нападнаха и решението за отнемане на 22 млн. лева от бюджета на прокуратурата и даването им на БАН.

„Подобна практика е недопустима спрямо европейските практики“, заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

„Не само, че бюджетът на съдебната власт не е намален, а е увеличен с 2,4% спрямо 2021 година, като това го каза и самият главен прокурор Иван Гешев в свое становище пред ресорната парламентарна комисия. Казвате, че този бюджет щял да доведе до срив на правната система. България отделя най-много за правосъдие на глава от населението 0,7% от БВП. И да завърша – когато ГЕРБ последно са били на власт, Висшият съдебен съвет е поискал около 910 милиона бюджет, а ГЕРБ са отпуснали с 30 милиона по-малко – 880. Това значи ли, че прокуратурата не е могла да си върши работата?“, контрира правистът от „Продължаваме промяната“ Петър Куленски.

Повече пари за прокуратурата, по-малко свършена работа – така обобщи казуса с държавното обвинение правосъдният министър Надежда Йорданова.

„48% разкриваемост, 97% внесени обвинителни актове, т.е осъдени лица, да. Но какво значи това – значи ли, че има по-добра ефективност?“ – попита тя.

Според нея прокуратурата е харчила изключително много за неекзистенциални дейности като почивни бази например.

Около 22.30 ч. от ДПС поискаха подновяване на излъчването на заседанието по националната телевизия и националното радио. Гласуването по въпроса обаче не събра нужния кворум. След него депутатите на движението напуснаха залата. След кратко колебание заместник-председателят на НС Мирослав Иванов провери броя на наличните народни представители и в крайна сметка заседанието бе прекратено заради липса на кворум.

Припомняме, да няма бюджет към този момент на годината е прецедент от близо 25 години. Новата власт реши да приложи автоматично през първите 3 месеца на годината фискалния разчет за 2021 г., приет още от кабинета „Борисов 3“.

 

 

 

 

Източник: / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!