06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

COVID мерките от 24 февруари

signature documents

От днес (24 февруари) влизат в сила първите облекчения на мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Най-общо те са, че на обществени места на закрито на клиентите няма да се изисква да представят сертификат за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела, а допустимият брой ученици в образователни школи и центрове се увеличава от пет на дванайсет.

Студентите могат да провеждат присъствени занятия, като ако се допускат само хора с COVID сертификат (както преподаватели, така и студенти), няма ограничения в капацитета. Ако обаче не се проверяват удостоверения, присъствено следва да са половината студенти. „Дневник“ обобщава правилата, валидни от днес.

В образованието

Според новата заповед от днес в присъствени занятия в образователни центрове, школи, центрове за личностно развитие и др. могат да участват до 12 деца. Или с други думи: ако досега броят бе до пет души (като в сметката бяха включени и преподаватели), то сега текстовете фиксират максималния брой на учениците, без да са включени преподавателите.

Продължава да се изисква между хората да има разстояние от 1.5 метра, всички да носят маски, както и да се проветрява и дезинфекцира на всеки час. Ограничения няма само за центровете за специална образователна подкрепа.

От 24 февруари заповедта разрешава присъствено провеждане на обучението при студентите при две възможности:

  • студентите и преподавателите да имат COVID сертификат
  • ако присъстващите нямат сертификат, обучението трябва да е по график, като присъствено са половината студенти

Ако в залите не са само студенти и преподаватели със сертификати, се изискват проветряване и дезинфекция, както и присъстващите да носят маски.

Без сертификат за клиенти

От 24 февруари обществените места на закрито вече не е нужно да изискват сертификати на клиентите си, но пък удостоверенията остават задължителни за персонала. Изброените места в заповедта, за които достъпът за клиенти вече е свободен, са:

  • конгреси, конференции, обучения, семинари
  • фестивали, събори
  • танцови и музикални школи
  • образователни и обучителни центрове за възрастни
  • библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти
  • публика на спортни състезания
  • фитнеси, спорни зали, басейни и спа центрове
  • игрални зали и казина
  • молове и търговски центрове
  • екскурзии и посещения на туристически обекти

Заявката на правителството е, че ограничението за сертификатите ще отпадне изцяло (включително за персонал) в България от 20 март.

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!