19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Площад „България“ ще грейне в бяло и червено

ploshtad martenici..

Пещера. Търговците на мартеници в центъра на Пещера имат определено място, където да продават своите червено-бели символи български. Мястото е отредено за пресуканите конци, които ще носят любов, здраве и дълъг живот от 26 февруари 2018г. И тази година интересът на търговците е голям. Своите произведения те ще изложат на вниманието на потребителите на 18  щанда. По традиция на първи март си подаряваме „мартеници” – красиви амулети кръстени на месец март.

Снимка: peshteraprim

Започна монтирането на плотовете, по които местни и гостуващи майстори на мартениците ще изложат своите творения. Петя Велева е от Пещера и преди всички с гордост е подредила симпатичните пискюли. Произвежда сама символите на пролетта и влага стил, женски усет за красота и творчество. Прибавя и наричанията си за берекет, късмет и успехи.

Снимка: peshteraprim

Червеният конец е силата, кръвта, слънцето и топлината. Белият конец пък е доброто начало и светлината, обяснява сръчната ни съгражданка. В мартеничките си Петя втъкава сини, зелени, розови нишки, мъниста, парички, дървени топчета, перли, сини мъниста.  С мисъл за получателя им, тя е измайсторила щъркел с вързопче в клюна, а надписът гласи „Очакваме те бебче“. Цените варират от стотинки, до 10 лева. За всеки джоб, както се казва.

Снимка: peshteraprim

Бил ден първи март, 681 г. – тогавашната Нова година. Нарекли копринения конец мартеница, по името на месец март. Оттогава бяло-червената нишка свързва българите по света в едно. Като спомен от родината на първия ни хан. Затова по традиция на първи март си подаряваме мартеници.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!