18 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

НС обсъжда отмяната на т. нар. „златни паспорти“

narodno sabranie

Отмяната на т. нар. „златни паспорти“ влиза на първо четене в Народното събрание.

В седмичната проектопрограма са включени три законопроекта за изменение и допълнение на закона  за българското гражданство, внесени от Министерски съвет и ДПС, като обсъждането им е точка първа за утрешното пленарно заседание. Днес парламента ще обсъди окончателните промени в закона за електронното управление, с които се  закрива Държавна агенция „Електронно управление“ и се създава ресорен министър, който да осъществява тази политика.

Промените в Закона за българското гражданство са пряко свързани с т. нар. „златни паспорти“, като правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

От Министерски съвет мотивират измененията с липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват нови работни места.

От своя страна, ДПС допълват в своите мотиви, че в редица доклади на Европейската комисия се съдържат критики по отношение на механизма за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Отделно от тези два законопроекта, е включен за обсъждане и трети с  промени в същия закон, с които водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на българско гражданство чрез инвестиции.

Предвидено е и прекратяване на  гражданството, ако при проверката се установи нарушение по осъществяването и поддържането на инвестицията в срок. В днешното пленарно заседание депутатите окончателно решават за създаване на орган по осъществяване на политиката за електронно управление.

Предвижда се със закриването на Държавна агенция „Електронно управление“ правомощията й да се прехвърлят към новия министър на електронното управление, който ще управлява и информационните технологии, чиято дирекция се прехвърля от транспортното министерство.

В дневния ред на парламента днес е и проектът на решение, с който се открива процедура за избор на нов управител на Българската народна банка.

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!