29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приеха на първо четене бюджета на НЗОК

narodno sabranie

Със 129 гласа „за“ и 90 „против“ мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Здравната каса.

Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година да бъдат над 6 милиарда лева, което е с над 600 милиона лева  повече в сравнение с миналата година.

Ще се запази  вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите – 40%.

Днес депутатите обсъждат на първо четене и проектобюджета на Държавното обществено осигуряване.

В одобрения от кабинета и ресорните парламентарни комисии бюджет на ДОО се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1 на сто от 1 юли.

Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лева до 3400 лева от 1 април, въпреки възраженията на част от работодателските организации.

Осигуряването за земеделските стопани също се увеличава драстично и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април трябва да достигне 710 лева.

Втората година от майчинството също трябва да е приравнена на тази сума, според проектозакона.

ДПС и ГЕРБ декларираха, че няма да  подкрепят бюджета.

„За пореден път ние от ДПС призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването“, заяви Джевдет Чакъров, който посочи, че тези реформи не са по-силите даже на едно управляващо мнозинство.

Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ репликира:

„За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, в която ние да приложим нашите знания и умения и да подобрим здравеопазването в България, разбира се, доколкото е възможно“.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи бюджета така:

„Прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазване се отделят по-малко пари, отколкото в ЕС, където процентът е над 7 на сто от БВП“.

Според д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ най-важното е да се спрат кражбите в сектора:

„Считаме, че проектът за Закон за бюджета на НЗОК е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравно-осигурителната вноска и така финансовата обезпеченост е гарантирана в най-висока степен“.

Утре се очаква депутатите да разгледат на първо четене и държавния бюджет за настоящата година.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!