27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Сезонът на балканската пъстърва е открит

maryan hristev..

Според разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, зимноразмножаващите се риби са защитени със забрана за риболов в период от 4 месеца – от началото на октомври до края на януари.

На практика сезонът се открива на 1 февруари.

Мариян Христев
Снимка : личен архив

В списъка попадат следните риби: речна (балканска) пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Някои от тях имат символично присъствие по нашите водоеми и едва ли по това време рибарите ще хукнат да ги преследват. Най-популярна в този списък е балканската пъстърва, понеже е типичен представител на нашите планински реки и някои езера, а и си има верните фенове, които с нетърпение чакат да си опитат късмета.

Снимка : Мариян Христев

ЗАКОНЪТ ПОВЕЛЯВА

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.

Минималната мерна граница за балканката е 23 см.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!