Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска да бъде въведена отново оценката за „дисциплина“ или „поведение“ в българското училище и тя да бъде врата към следващ етап от образованието. Такава оценка съществуваше в системата на образованието по времето на социализма.

Според учителския синдикат обаче това ново (старо) въведение ще помогне в борбата с агресията сред подрастващите.

„В борбата за превенция на агресията първо трябва да научим учениците на правила и толерантност, без изключения и компромиси. Учителят, разбираемо, има водещата роля в този процес, но най-важно е той да усеща не обвиненията, а подкрепата на институциите, на организациите и на цялото българско общество“. Това се казва в позицията на председателя на синдиката д-р Юлиян Петров по отношение на последните разпространени видеоклипове с побои между ученици.

В позицията се посочва, че „един възпитан ученик няма да си позволи да качва клипове с агресия във виртуалното пространство, а още по-малко да се чувства „значим“ от това“.

„Синдикатът подкрепя наказателната отговорност към всички, които качват дигитални материали с насилие над деца и ученици. Нека мерките бъдат въздействащи! Но, за да се появи подобен клип, това означава, че агресията между учениците е придобила осезателно високи нива. Нека най-после да има оценка за „дисциплина“ или „поведение“ в българското училище. Нека тази оценка да бъде врата към следващ етап от образованието на ученика. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна. Нека българският учител да бъде оставен да възпитава! Защото сега очевидно не е така, поради прекомерната публичност на работата на учителя, поради институционалния натиск към всяко възпитателно действие и решение на учителя, поради нарастващия родителски рекет“, коментират от учителския синдикат.

Междувременно от МОН призоваха за помощ към учителите, а не те да бъдат обвинявани за агресията сред децата.

„Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители. Ето защо МОН категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия, направени вчера пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, заявяват от пресцентъра на ведомството.

Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията.

Образователната система е огледало на обществото. Ето защо справянето с агресията между деца и ученици в никакъв случай не е задача само на учителите. Тя може да бъде решена единствено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции, заявяват от Министерството на образованието и науката.