28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Жителите на Синитово искат промяна в Закона за референдумите

sud

Пазарджик. Жителите на пазарджишкото село Синитово започнаха подписка с искане на бъде променен Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, тъй като по сега действащите правила, всяка една общинска администрация може умишлено да обезсмисли всеки опит за референдум, стига да има интерес от това.

Конкретният повод са двата провалени референдума в Синитово срещу изграждането на депо за промишлени отпадъци. И в двата случая съдът обяви резултатите от гласуването за нелегитимни заради административни пропуски при самата организация на гласуването.

В рамките на три години, жителите на Синитово проведоха два референдума, на които категорично заявиха, че не желаят в землището им да се изгради депо за промишлени отпадъци. И в двата случая усилията им се оказаха напразни заради неспазени административни процедури от страна на Общината, която по закон е длъжна да организира самото гласуване.

Преди седмица, след обжалване на инвеститора, Пазарджишкият административен съд установи, че и при второто обществено допитване – през декември миналата година, са нарушени сроковете за агитация и за назначаването на членовете в секциите за гласуване. Според Костадин Деянов, говорител на Инициативния комитет, това е саботаж от страна на Общината, тъй като тя има интерес от реализирането на инвестиционното намерение за изграждането на депо за промишлени отпадъци.

Срещу жителите на Синитово се е изправила цялата държавна машина, смята Иван Стоянов.

Според Костадин Деянов, който е и експерт по устойчивото управление на отпадъците, депото за промишлени отпадъци ще отрови не само Синитово, но и околните села.

Жителите на селото искат оставката на директора на регионалната екоинспекция.

Очаква се до седмица Върховният административен съд да потвърди решението на пазарджишките магистрати за нелегитимността на референдума, тъй като нарушенията са императивни и не подлежат на тълкуване. След окончателното съдебно решение, фирмата инвеститор вече е в правото си да започне изграждането на депото за промишлени отпадъци. След провалените референдуми и изчерпването на законовите възможности, жителите на Синитово ще бранят територията си със живи вериги.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!