26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Аламинути със сирене

sirene.

По-българско нещо от сиренето няма, но то не е само добавка към салати, мезе или основната съставка в магията на баницата. Подходящо е и за основни ястия, защото изисква минимална термична обработка. Освен това е идеална лека и разтоварваща храна, защото не затормозява храносмилателната система.

Снимка : retro.bg

По тракийски
ПРОДУКТИ: 10 яйца, 500 мл прясно мляко, 50 г брашно, 500 г краве сирене, 50 г краве масло, 1 връзка магданоз, 1/2 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се подправят със сол и черен пипер на вкус. Брашното се размива в част от млякото и се добавя към яйцата заедно с останалото мляко. Разбърква се добре. Магданозът се наситнява, а риганът се стрива. Подправките се добавят към млечно-яйчената смес и се разбърква. Сместа се сипва в тава, намазана обилно с маслото, и се поръсва с натрошеното сирене. Ястието се пече до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 25-30 минути.

Със зеленчуци
ПРОДУКТИ: 400 г българско козе сирене, 3 печени червени чушки (от буркан), 1 тиквичка, 1 домат, 1 връзка пресен лук, 4 с. л. зехтин, 4-5 листа босилек.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сиренето се нарязва на 6 плочки. Тиквичката се нарязва на шайби по диагонал и се запича на тиган със зехтина. Доматът се нарязва на шайби. Върху хартия за печене се поставя плочка сирене, отгоре половин печена чушка, 2 тиквички, шайба домат и най-отгоре наситнен пресен лук и накъсан босилек. Хартията се завива като пакетче, под формата на писмо. Така се оформят и останалите порции. Предястието се пече в загрята на 200 градуса фурна за 13-15 минути.


По шопски
ПРОДУКТИ: 4 глави лук, 1 голям домат, 400 г сирене, 4 яйца, 1 ч. л. сух риган, 4 зелени люти чушки (не много големи), 50 г краве масло, 1 ч. л. пушен червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в маслото, докато стане карамелен. Доматът се бланшира, потапя се в леденостудена вода, обелва се и се реже на шайби. Лукът се разпределя в 4 гювечета, върху него се подреждат доматите, слага се нарязаното на плочки сирене, поръсва се с риган и се пуска по една чушка. Пекат се без капак на 200 градуса за 15 минути. Чуква се по едно яйце и се допичат. Поръсват се с пушения червен пипер.

Панирано с мед и орехи
ПРОДУКТИ: 400 г краве сирене, 2 с. л. мед, 50 г орехови ядки, 1 щипка сух босилек, 100 г бяло брашно тип 500, 100 г галета, 2 яйца, 250 мл слънчогледово олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първо рендосваме сиренето в подходящ съд и към него добавяме меда,босилека и натрошените орехи. След това разбъркваме с ръце до получаването на еднородна смес. От готовата смес оформяме 16 еднакви топчета. Панираме ги първо в брашното, после в яйце и накрая в галета. Сгорещяваме олиото и пържим на маслена баня, като пак потапяме в яйце. Изваждаме сиренцата върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!