27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

prezidentstvo rb

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

В обръщението си след полагането на клетвата Румен Радев припомни, че „преди 5 години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава“.

„5 години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици“, подчерта Радев.

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още държавният глава.

При тези думи на президента парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала.

В словото си президентът заяви, че ще е критик на новото управление, но и че е отворен за идалог:
„Чакаме справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици“.
Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт, подчерта Румен Радев:
„Промените в Конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата, и засилване на гаранциите за защита на човешките права“.
Външната политика трябва да се формира у нас в консенсус на институциите и да се отстоява навън, отбеляза държавният глава и изрично подчерта, че подходът на правителството за еврочленството на Република Северна Македония трябва да бъде подкрепен, но и да не се загърбят нерешените въпроси.
На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира:

„Очакванията са, разбира се, той да продължи да бъде конструктивен, както до момента, и да е обединител на нацията. Защото, ако погледнем предходния му мандат, той беше изпълнен със съдържание по отношение на това, че президентската институция беше коректив, когато се случваше нещо нередно в държавата“.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин. 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!