19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Янка Такева настоя големите ученици да минат онлайн

uchenik

Ваканцията трябва да се отложи малко, но днес или утре министърът на образованието трябва да издаде заповед, с която учениците поне в гимназиален етап да минат в онлайн обучение. За това настоя председателят на СБУ Янка Такева пред БНТ.

Източник: news.bg

По думите ѝ в момента напрежението в образователната система е много голямо, „учителите капнаха“, 50% от учителите в гимназиален етап са болни или са под карантина. Всяка седмица по шест учители са умирали от коронавирус от началото на годината (б.р. – след коледната ваканция и от началото на тази година). Родителите не могат да издържат, родителите станаха изключително нетърпеливи и изнервени.

От СБУ одобряват удължаването на ваканцията между двата срока.

Малките ученици от 1 до 4 клас, според Янка Такева, трябва да са в класните стаи, като 9 000 учители работят в целодневна организация с децата. По-добре за две седмици онлайн и като обучението е онлайн учителите, които не са болни, но са под карантина, ще влязат в час, за да оформят оценките на учениците за първия срок. Защо и учителите, които са онлайн, МОН ги кара да ходят в училище да правят класните и да оформят оценките на децата, запита Такева.

Решението е на властите

„Защо екипът на министър Денков не усеща пулсът и проблемът на образователната система“, недоумява Такева. Тя е убедена, че първият учебен срок ще приключи успешно, но децата ни нямат необходимите знания. Децата от 1 до 7 клас трябва да в клас, но за другите ученици министър Денков трябва да усети пулса и да минат в онлайн обучение. МОН изпуска контрола на системата, посочи Такева.

70% от учителите или са ваксинирани, или са преболедували инфекцията. В условията на пандемия трябва да се взимат нестандартни решения. Управлението на образованието в криза е изключително важно, защото ако не е пандемията, ще е е нещо друго, настоя Такева за това дали новата учебна година трябва да започва по-рано.

Тестването на учениците остава

Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ определи предложението на Янка Такева като разумно, мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата. Децата, за да бъдат в училище, трябва да са в безопасна среда. Има много голям брой учители, които са болни или карантинирани, което със сигурност нарушава процеса. Трябва да бъдат взети най-щадящите мерки и когато ситуацията бъде овладяна, децата трябва да се върнат в училище, настоя Алексиева.

 

 

 

 

 

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!