20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Атанас гилди и яс гилди“ казвали старите пещерци на 18 януари

kokiche zima

Пещера. Нашите съграждани чакали с нетърпение да дойде датата 18 януари. Тогава Църквата и вярващите чествали Атанасовден. Повсеместно се считало, че още на другия ден зимата си отива. Циганите в града казвали “ Атанас гюню-яс гюню“. Обичайно на този ден мургавите събратя колели черна кокошка и се събирали на празнична трапеза. Сред турското население в този ден хората се поздравявали като с усмивка казвали “ Атанас гилди и яс гилди“,  сиреч „Атанас дойде, лятото дойде“

Атанасовденден се празнувал подобаващо от овчари, говедари, свинари и пчелари, пише Анастас Пунев в „Енциклопедия на Пещера“. Рано сутрин на Атанасовден всички се отправяли към високите могили над града, за да посрещнат изгрева на слънцето, палят огньове и ги прескачат за здраве. На този ден не се вдигат сватби.

На Атанасовден освен питата с мед по традиция за трапезата се приготвят варена кокошка и свинско с бамя. Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Танас, Насо, Ачо, Начо, Таньо, Таню, Таско, Наска, Анастасия, Наца и други.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!