25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Георги Ламбрев се събра със съпругата си на небето

georgi lambrev bnt novini

Вдовицата на един от най-известните ни телевизионни говорители – незабравимият Георги Ламбрев, така и не успя да свикне с живота без него, а двамата вече били заедно на онзи свят, споделят близки до семейството. Ламбрев си отиде преди точно 15 години, а жена му Йовка го последвала във вечността. Тя била погребана до него на Централните софийски гробища, пише retro.bg.

Съпругата на Ламбрев бе неотлъчно до тв легендата в трудните години, които настъпиха след съкращението му от БНТ. Той научил, че е уволнен от телевизията майка с листче, което му донесла чистачката. За разлика от колегите му, с които заедно са изгонени от „По света и у нас“, той изживява неприятната вест по-болезнено. Затваря се вкъщи и не може да превъзмогне унижението от уволнението. „Нищо не беше останало от този жизнерадостен човек! Като отидем в тях да го видим, жена му вика: „По цял ден реди пасианси и псува, като гледа какво дават по телевизията”. Просто не можеше да се примири! Така се разболя и си отиде в забрава“, казва за последните му дни колежката му Мария Янакиева.

Ламбрев и жена му Йовка имат дъщеря, която ги дари с внучета. Приживе обаче доайенът на БНТ не пожелаваше на наследниците си да се занимават с телевизия. През близо 50-годишния му творчески път – отначало като говорител в Радио София – днес БНР, а след това и в БНТ, той има хиляди предавания, стотици озвучени документални и научнопопулярни филми. Поколения наред още не са забравили неговия топъл глас и лъчезарна усмивка. Хората, с които е работил, го помнят като голям професионалист и добронамерен колега, но и истински педант. Ламбрев много държеше да се спазват всички правила на българската реч. Затова след пенсионирането си критикуваше новото поколение тв водещи, но и признаваше, че никой от тях не го е търсил за уроци или съвети.
Голямата част от звездния екип на БНТ от миналото вече не е между живите. Отидоха си Никола Филипов, Мария Тролева, Бригита Чолакова, Даниел Илиев, Величко Скорчев. За тях още спомени разказват живите им колеги Мария Янакива, Анахид Тачева, Любинка Няголова и Лили Ванкова.

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!