29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Срокът за групов лов на дива свиня е удължен с една седмица

prase

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на Африканска чума по свинете (АЧС) със заповед на министъра на земеделието д-р Иван Иванов с една седмица бе удължен срокът за групов лов на дива свиня.

Ловните дружини ще имат възможност да ловуват групово и на 15 и 16 януари.

В мотивите на заповедта се посочва, че намаляване на популацията на дивата свиня е част от мерките, които следва да се приложат по чл.47, ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести.

срок групов лов

Междувременно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви още 15 вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете сред дивата популация в страната.

Положителните резултати са получени от изследвания в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория.

Заразата е открита в 15 български региона, в териториите на десетки ловни и горски стопанства. В регион Велико Търново са получени 23 позитивни резултата в пределите на 11 горски и ловни стопанства, а в Пловдивско – 21, на териториите на 10 горски и ловни стопанства. В Смолянско и Кърджалийско бацилът е открит също в по 21 проби, засегнати са общо 11 горски и ловни стопанства. В Габровско положителните проби са 13 , взети в обхвата на 4 горски и ловни стопанства, В Старозагорско – 14 от райони на 6 горски и ловни стопанства. Девет са в област Търговище, като са разпространени в границите на 6 горски и ловни организации. Макар и по-малко, позитивни резултати има още в областите Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Благоевград, София-град, София-област и Хасково.

срок групов лов

Тъй като болестта е открита само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. Мерките за ограничаване на заразата са според указанията, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 6 януари 2020 г. Актът предвижда ловци и горски служители да претърсват рисковите територии за умрели свине или такива с необичайно поведение. При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Разписани са правилата, които задължително трябва да се спазват при откриване на труп от дива свиня, начините на вземане и изпращане на пробите за изследване на АЧС , изискванията при групов и индивидуален лов на диви свине и др. Конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства и на поделенията на БАБХ.

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!