29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

144 години от посрещането на освободителите в Брацигово

bracigovo obshtina

Брацигово. Ученици, общественици, читалищни деятели и граждани  поставиха днес цветя пред паметника на руските войни в града, съобщават от пресцентъра на Общината.  Поводът е 144-тата годишнина от посрещането на пехотинците от четвърта рота на Трети литовски лебгвардейски полк с командир майор Карпев, под командването на подпоручик Панин, състояло се в мразовитото утро на 9 януари 1878 година в местността Банището.

Брацигово никога не е имало компактно турско население, не е било превземано и не е имало нужда да бъде освобождавано, но винаги е участвало и било съпричастно към борбата за национално освобождение. За  Руско-турската освободителна война градът ни дава 13 опълченци, хора с доблест и хъс за саможертва. Истински войни за свобода и независимост.

Русите идват в селището по покана на брациговски активисти-родолюбци, които успяват да организират цялото население – млади и стари, здрави и болни, бедни и богати да отдадат почит на братята освободители.

С хляб и сол, с радостни викове и поклон,  местното население приветства солдатите, на чиито щикове се ражда българската свобода.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!