09 декември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина авторката на ромския химн Сали Ибрахим

svesht
Братовчедката на виртуоза Венци Такев е единствената нашенка, избрана за постоянен член на Световния ромски съвет със седалище във Виена

След кратко боледуване навръх Богоявление в болница е починала Сали Ибрахим – поетеса и общественик, изиграла голяма роля за утвърждаването на ромската култура в България.

„Тази сутрин си е отишла от този свят поетесата Сали Ибрахим, но нейните стихове ще останат.

Сали Ибрахим е най-известната ромска поетеса и обществена деятелка. Авторка е на текста на ромския химн „Василица“, изпят от Софи Маринова. Тя е единствената представителка на ромската общност в България, избрана за постоянен член на Световния ромски съвет със седалище във Виена.

Сали принадлежи към рода на ерлиите – тоест ромите, заселили се на Балканския полуостров преди много векове. Братовчедка е на уникалния музикант Венцеслав Такев – „златната цигулка“ в оркестъра на Йълдъз Ибрахимова. Израснала е с бащата на Азис във „Факултета“, близка приятелка е на неговата майка Гергина.

Ромската общност и България загубихме един талантлив и много отдаден общественик, който милееше за това българите и ромите да живеят заедно като братя.

„И аз не чувам, не виждам и не дишам –

роза, примряла в пъпка зелена,

скрита от слънцето в звездния злак!

Аз съм толкова крехка циганка –

невидима сред планетата прах.“

Светъл ти път Сали“, написа на Георги Богданов в социалната мрежа.

 

 

 

Източник :/ https://impressio.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!