25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Олга Наздрачева- скулптор с нежна и поетична душа

sculptura

Пещера. “Да превръщаш гипс, глина, бронз в радост, възхищение, поезия” – Това е мотото в работата на Олга |Наздрачева. – художничка, заемаща определено място със своя талант в гилдията на пловдивските художници.

На 4-ти януари се навършват 90 години от рождението на Олга Наздрачева, родена в гр. Батак,в семейството на Григор и Мария Наздрачеви,но живее и израства в гр. Пещера.

Олга Наздрачева

Завършва Художествена Академия- София, специалност „Декоративно-монументална скулптура“ при проф. Любомир Далчев през 1958 година.

Член е на СБХ от 1964г. и на ръководството на съюза в град Пловдив. Директор  на НХГ“ Цанко Лавренов“от основаването ѝ през 1976 г.до 1987г.  Да се създаде художествено училище в Пловдив е било отдавнашна мечта на много пловдивски художници като Златьо Бояджиев, Йоан Левиев, Димитър Киров ,Георги Божилов ,Христо Стефанов, Любомир Самарджиев ,Олга Наздрачева.

Гордост за нас пещерци е монументалния паметник на братя Димитър и Атанас Горови ,скулптура „Химик“в „Биовет „АД ,както и барелефът на Петко Р. Славейков в училище в Пещера .

Участвала е в национални изложби в София и в чужбина (Москва ,Хамбург, Солун ,Варшава). Нейни скулптури са притежание на Националните художествени галерии в София,Пловдив,Пазарджик, Бургас и др.,както на частни колекции в страната и в чужбина. Носител е на орден“ Кирил и Методий“, първа, втора, трета степен.

Олга Наздрачева
Снимка : архив

Нека си спомним за скулпторката Олга Наздрачева – благодарение на нея гр. Пещера има собствен герб от 1986 година.Ние, пещерци се гордеем с таланта и обаянието на Олга Наздрачева, защото началото на нейната любов към изобразителното изкуство започва в Пещера-родния град, който тя никога не забравя.

Нашата съгражданка Олга Наздрачева почина на 24 февруари 2021 г.  


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!