24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерата „Снежанка“ стана на 61 години

tabela peshtera snezhanka

Пещера. Днес се навършват 61 години от откриването на пещерата „Снежанка“ над град Пещера. В своите само 145 м дължина пещерата е събрала всички форми на пещерни образувания. Наричана е още „Перлата на Родопите“.

Пещера “ Снежанка“

Въпреки дългогодишната традиция пещерняци от страната да се събират пред карстовото образувание за да почетат паметта на откривателите, днес празнични прояви не се предвиждат, каза за Peshteraprim Георги Киев- председател на ТД „Купена“. Като причина той посочи усложнената обстановка от коронавирус.

Пещерата „Снежанка“ е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност със заповед 512 на Главно управление на горите от 14 март 1961 г. Състои се от няколко зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигура, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!