29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Извор в Родопите спасява от коронавирус

izvor dambalu

Изворът в Дамбалъ даде нова надежда на стотиците, посещаващи местността над Момчилград. Лековитата вода цери коранавирус, смятат вярващите в целебната ѝ сила, а за да измолят за спасение, те оставят на дръвчето край извора маските си.

Досега там хората са завързвали своя дреха, смятайки, че по този начин се разделят и със заболяването си. Покрай пандемията и растящите жертви на вируса все повече посетители изпълнявали ритуали с маска и молитва срещу Ковид.

Името на масива идва от турски език „дамла – капка“. Студената вода на Дамбалъ извира и се стича от самата скала. Красивата чешма сякаш придава допълнителна красота на това свещено място.

Всички вярват, че на 5 срещу 6 май – Гергьовден, небето се отваря, дъбовата гора тайнствено зашумява и бистрата вода става жива, лековита. От десетки години чудодейната вода на Дамбалъ е последна надежда и очаквано чудо за хиляди хора, дошли от различни части на страната и съседни държави. Родители потапят децата си в малкия басейн край двуетажната чешма.

В местността Дамбалъ много хора си наливат вода направо от скалата. На тръгване те завързват част от дрехите си по дърветата – за да остане там болестта. За бликването на водата и причината за нейните чудотворни свойства сред местното население в района се разказва следното предание: Лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте). Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан, притежаващи божествена сила и правещи само добрини. Събрали се на платото над скалния масив, като всеки донесъл със себе си божествена храна – фурми, грозде, цитрусови плодове, смокини и други. Седнали на каменна трапеза, нахранили се, но нямало вода да уталожат жаждата си.

Тогава Яран баба показал неземните си дарби, ударил с юмрук скалата и бликнала голяма вода, която е потекла към долината и близкото село Летовник. Стреснал се Яран баба – селото ще се удави, и запушил извора. „Като не тече, нека поне да капе…“, изрекъл той. Така и до ден днешен водата се стича по отвесните скали. Сътворена от светци, водата има живителна, прераждаща и здравословна сила.

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!