19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

УНГ отделението в МБАЛ- Пазарджик вече носи името на доц. д-р Любомир Петков

mbal pazardzhik

Пазарджик. УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик вече носи името на доц.д-р Любомир Петков, а във фоайето му е поставен и негов барелеф. Предложението е на колектива на отделението, което той дълги години ръководи.

„Събрали сме се днес, за да отдадем заслуженото на един човек с невероятна биография, допринесъл изключително много за развитието и утвърждаването на оториноларингологията в Пазарджик и областта. Доц.Петков беше наш учител и стожер на УНГ клиника и отделение до края на живота си. Той създаде поколение от добри лекари в тази специалност, научавайки ги на всичко, което знаеше и можеше, следвайки своята амбициозност, дисциплина и пълна отдаденост на тази професия.“

С тези думи се обърна началникът на УНГ отделението д-р Костадин Златарев към гостите на тържеството, на което беше почетено делото на доц. д-р Любомир Петков. „Благодарността ни към доц. Петков се изразява в това, че ние продължаваме да бъдем отдадени на професията и неговият пример. Той е човекът, който най-дълго време с цялата си душа работеше за утвърждаване на отделението като част от нашата болница и от УНГ общността в страната“, подчерта д-р Златарев. Той описа доц.Петков като работохолик, перфекционист, много взискателен и много активен във всяко отношение.“ Мисля, че на това дължим и високото ниво на отделението. Той ни научи да не бягаме от трудностите и да се опитваме да се справяме с всеки проблем“, допълни още д-р Златарев.

„Истинските герои не са тези, които силно шумят около себе си, а тези, които тихо, кротко, жертвоготовно изпълняват своя дълг в услуга и грижа на немощните, онеправданите, бедните и болните. И във ваше лице ние виждаме такива герои. Църквата високо цени и оценява вашия труд и е признателна към него. А днешното събитие е доказателство за това. Рядко в днешно време можем да намерим признателност и благодарност от ученици към своя учител. И това, което правите днес, е признак, че във вас има такава благодарност и смирение“, отбеляза архиерейския наместник Боян Кочев, който отслужи тържествен водосвет в съслужение със свещеници от Пазарджишка духовна околия. Той пожела благоденствие, мир, здраве, успехи на работещите в отделението и признателни пациенти.

DSC 0035

Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов връчи на началника на отделението д-р Костадин Златарев благодарствено отличие с благодарност за неуморния труд и професионализъм.
„ Щастлив съм да присъствам на вашето тържество и да почетем доц. Петков. Той беше наш учител. Излекувал е хиляди пациенти, не само в Пазарджик, но и в цялата страна. Вие сте пример за екип, който уважава учителя си. Той ще остане в историята на здравеопазването в Пазарджик и страната. Бъдете добри лекари, които достойно продължават неговото дело“, заяви д-р Темнилов.

На събитието присъстваха и близките на доц. Петков, които дариха близо 200 книги с художествена и специализирана литература. Неговият син Димитър Петков благодари от името на фамилията за почитта към доц. Петков. „Благодарността ми е многолика, от една страна към всички представители на отделение УНГ, така и към ръководството на МБАЛ-Пазарджик. Баща ми беше инициативен човек, имаше много желания. Едно от последните му беше да възкръсне. Аз съм сигурен, че неговата душа скита от семейството до отделението. Благодаря Ви, че дадохте възможност неговия дух да се усеща още по-силно тук. Гордея се, че баща ми е бил част от този екип. Човек среща в своя житейски път различни хора, но ние имахме честта един такъв човек да ни учи на морал, принципи, професионализъм и любов в семейството“, обясни Димитър Петков.

Доц. Д-р Любомир Иванов Петков е роден на 28 май 1930 г. в гр. Нова Загора в семейство на учителка и счетоводител. Завършва средно и висше образование с отличен успех. След тригодишна практика на село, кандидатства и се класира за клиничен ординатор в УНГ болести в ИСУЛ. След приключване на специализация през 1960 година е разпределен за завеждащ отделение в Пазарджик. Отделението тогава се състои от двама лекари, една сестра и четирима санитари. С преданост към болните инициатива и съдействие от ръководството на болницата отделението се разраства . Доставени са операционни микроскопи, специализиран инструментариум за микрохирургия на ухо, нос и ларинкс. Д-р Петков е изпратен двукратно на специализация в световно известната болница „Шерите“ Берлин.

Особено се разширява оперативния диапазон: онкохирургия на ларинкс, нос и фаринкс, микрохирургия на ухо. Първи в провинцията въвежда рутинно операции на сливици под наркоза. Създадени са профили в специалността, оглавявани от лекари – аудиология и отоневрология, алергология, детска оториниларингология. Тези постижения извоюват огромен авторитет на отделението. По обем на хирургичната дейност то е на второ място след катедрата по УНГ болести към МА и пред клиниките в провинцията. В отделението се развива научна дейност. През 1980 г. защитава кандидатска дисертация и се хабилитира като доцент.

Доц. д-р Любомир Петков е републикански специалист по УНГ болести. Освен че преподава в филиала на Пловдивския медицински институт в Пазарджик е изнасял лекции и подготвял студенти в Пловдив и Стара Загора. Той е методичен ръководител и извършва сложни животоспасяващи операции в Стара Загора, Сливен и Бургас. Носител е на Народен орден на труда и значката отличник на МНЗ.
Като член на БЗНС „Никола Петков“ е избран за общински съветник в Общински съвет Пазарджик. Инициатор и автор е на училищна програма за здравеопазване с особен акцент върху зависимостите, наркоманията и тютюнопушенето.
Избран е за почетен гражданин на Пазарджик през 2011г., след като е номиниран от авторитетни лекари от Пазарджик и страната.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!