26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Парламентът замрази цените на тока, водата и парното

tok

Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови потребители на нивата от 1 януари 2021 г.Това означава, че цените за домакинствата няма да бъдат променяни до следващо решение на парламента.

Възможно е обаче да се стигне до такова, тъй като по думите на Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ (ПП) временната парламентарна комисия за енергийната криза, която беше сформирана в сряда, ще преразгледа мораториума.

Решението за замразяването на цените идва на фона на предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока за бита с 11,5% от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12,8%. Планът на КЕВР беше съобщен в понеделник, а премиерът Кирил Петков каза, че е изненадан от съобщението.

Последното поскъпване на тока за битови потребители беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че домакинствата ползват различни доставчици.

По закон следващите прогнозни цени на тока за домакинствата трябва да се определят на 1 юли 2022 г. Ако се установят сериозни разминавания между реалните цени и прогнозните им стойности за едногодишен период, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, тоест в началото на януари 2022 г. Това обаче няма да се случи, ако мораториумът, гласуван от парламента, остане в сила.

 

 

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!