24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

КРС с проект за подобряване на обслужването на потребителите

telefon

Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/, започва осъществяването на проект, чиято цел е подобряване обслужването на крайните потребители. Тя ще е свързана с качество на услугата за достъп до интернет, с потребителските сигнали, оплаквания и запитвания. На потребителите ще бъде предоставена нова услуга, отнасяща се до тяхната информираност за цените и предотвратяване на несъзнателния роуминг.

Проектът е на стойност малко под 1 милион лева и е със съдействието на оперативна програма „Добро управление“ с подкрепата на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 849 922 лева е европейското финансиране, а 149 986 лв. е националното съфинансиране. Реализирането ще е от подизпълнител, избран с обществена поръчка.

Проектът е с наименование „Изграждане и развитие на информационните системи и регистри на Комисията за регулиране на съобщенията за подобряване на дейностите по регулиране и контрол и повишаване на качеството на административното обслужване“. Той включва 4 дейности, които са разпределени тематично. Какви възможности дава за потребителите изграждането на механизъм за измерване и наблюдение на параметрите за качество на услугата за достъп до интернет, пояснява Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията:

„Измерването на качеството на интернет ще установи параметрите на услугата за достъп до интернет, която се ползва чрез фиксирани или мобилни мрежи. … Механизмът за измерване ще се ползва и от КРС, за да следи изпълнението на регламента за мрежова неутралност от страна на доставчиците на услуги. … Ще бъде използвана и информация от крайните потребители. Целта е това, което ползват те, да бъде с максимално качество, за да гарантира и естественото използване на тази услуга и заплащането към доставчиците. Смятаме, че това ще подобри отношението между потребителя и доставчика“.

Ще се надгради и развие съществуващата информационна система „Лицензиране и регистри“, чрез която КРС предоставя 26 електронни административни услуги. Към тази информационна система ще се разработи нов електронен модул за електронно администриране на потребителски сигнали, оплаквания и запитвания. Ще се извърши интеграция на информационната система с приложимите хоризонтални системи на електронното управление. Поддържаните от КРС седем основни регистъра ще бъдат присъединени към средата за междурегистров обмен RegiX. Ще се подобри функционалността на регистрите и извършването на справки от тях. Съществуващите електронни услуги, предоставяни от КРС, ще бъдат присъединени към Единния портал за достъп до електронни административни услуги.

В рамките на друга дейност по проекта ще бъде разработено уеб базирано приложение за сравнение на тарифи за електронни съобщителни услуги. Чрез приложението потребителите ще могат безплатно и на едно място да сравняват и оценяват различните оферти, предлагани от предприятията доставчици на електронно съобщителни услугите. Приложението ще дава възможност потребителят да избере най-изгодния за него тарифен план, съобразен с индивидуалните му нужди и потребности.

Димитров обясни, че с мобилно приложение потребителите ще могат да контролират своето потребление, с цел да се избегне натрупването на по-високи сметки от нежелан роуминг. То ще се сваля от App Store и Google  Play.

„Ще се разработи мобилно приложение, което ще регистрира в реално време всяко събитие – регистрация на крайното устройство на потребителя в мрежа от персоналния забранителен списък с държави и ще предупреждава потребителя за неволен роуминг на територията на България.

Всяко регистрирано събитие от мобилното приложение ще се съхранява в база данни на КРС съдържаща информация за районите (градове, села, местности и др.), където е регистриран пограничен роуминг от крайно устройство, ползващо мобилното приложение. С цел информираност на потребителите на мобилни услуги, събраната статистическа информация за районите, в които са регистрирани случаите на несъзнателен роуминг в рамките на България, ще бъде визуализирана на разработена в рамките на проекта публична карта“.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!