03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Няколко идеи за никулденски шаран

sharan-na-furna-s-byalo-vino
В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства шаран

Според легендата, когато Господ разпределял света между шестима братя светци, на свети Никола се паднали моретата и океаните. Така той е станал повелител на водата. Има десетки различни рецепти за приготовлението на обредната риба за празника, но най-важно е тя да бъде прясна и с люспи, за да запазите по една от тях за всеки член на семейството. Люспа от никулденския шаран в портфейла носи благоденствие и пари.

Печен с гъби
ПРОДУКТИ: 1 шаран (около 2 кг), 50 мл олио, 2 глави лук,100 г глава целина, 3 ябълки, 1/4 връзка магданоз, 200 г гъби, 6 филийки хляб, 4 стръка мащерка, сол и пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шаранът се почиства, измива се и се подсушава. Овкусява се със сол и черен пипер. Хлябът се слага в блендер и се смила на трохи. Лукът и целината се нарязват на ситно, ябълките – на кубчета, а гъбите на четири. Магданозът и мащерката се наситняват. Загряват се 20 мл от олиото и в него се запържват лукът и целината. Добавят се ябълките, гъбите, след като се запържат и те, се дърпат от огъня. Към тях се добавят трохите, подправя се с мащерката и магданоза и се разбърква. Шаранът се пълни с получената смес, слага се с отвора надолу прав в тава, за да не изтече плънката, и се залива с останалото олио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 40 минути.

Рибник
ПРОДУКТИ: 1 шаран (около 2 кг), 6 скилидки чесън, 2-3 люти чушки, 1/2 връзка магданоз, 80 мл олио, 1 с. л. оцет, сол и черен пипер на вкус. За тестото: 350 г брашно, 30 мл олио, 1/4 кубче прясна мая, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. джоджен, 1/2 ч. л. ким.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря в 50 мл топла вода заедно със захарта и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта. Наливат се 180 мл вода, шупналата мая и олиото. Подправя се със счукания ким и джоджена. Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса. Рибата се почиства и се филетира. Реже се на 6 парчета, посолява се и се оставя да престои около 30 минути. Тестото се разточва на кора с дебелина от 1,5 см. Парчетата риба се подсушават и се подреждат върху тестото, на еднакво разстояние едно от друго. Поръсват се с черен пипер, оцет, олио, накълцаните чесън и магданоз и нарязаните на шайби люти чушки. Кората се разрязва на 6 правоъгълника, така че върху всеки да има парче риба.
След това тестото се загъва така, че да покрие рибата, краищата се притискат, за да се затворят добре получените пакетчета. Намазват се олио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 15-20 минути.

С кисело зеле
ПРОДУКТИ: 600 г филе от шаран, 150 г бекон, 500 г зеле, 1 глава лук, 100 мл бяло вино, 1-2 с. л. свинска мас, 1 ч. л. червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Филетата се овалват в брашно и се запържват за кратко. Лукът и беконът се запържват в маста и се добавя нарязаното на ивички кисело зеле. След 4-5 минути се поръсва с червен пипер и се налива виното. Задушава се 10 минути. Филетата се нареждат в тава и се покриват със зелето. Ястието се пече 20-30 минути на умерена фурна при температура 180 градуса.

Пържен със сос
ПРОДУКТИ: 1,5-2 кг шаран, 50 г брашно, 50 г царевично брашно, 2 с. л. царевично нишесте, сол на вкус, олио за пържене. За соса: 1 връзка девесил, 4 скилидки чесън, 50 мл червен винен оцет, 1 люта чушка, 50 мл олио, 1 ч. л. черен пипер на зърна, 1 ч. л. морска сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шаранът се почиства, реже се на котлети и се посолява.В купа се смесват двата вида брашно и нишестето.
Котлетите се овалват в сухите съставки и се пържат на умерен огън в олио, колкото да ги покрие. Изваждат се върху кухненска хартия за кратко, за да се отцедят от излишната мазнина. Сосът се приготвя, като солта се смила в блендер заедно с черния пипер. Добавят се чесънът и почистената люта чушка и пак се смила. Слагат се листата от девесила, наливат се оцетът и зехтинът и отново се смила. Рибата се поднася със соса.

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!