26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Eстрадната легенда Доника Венкова неузнаваема, заживя на село

donika venkova

Забравената естрадна легенда от 70-те години на миналия век Доника Венкова се е завърнала в България след дълги години живот в Кипър и Гърция. Звездата, която бе сред топимената на родната поп сцена редом до Лили Иванова, Йорданка Христова, Кичка Бодурова, е вече на 74 години и се е преместила да живее в родното си село Горско Калугерово край Велико Търново.

Певицата отдавна се е отдръпнала от музикалните среди, не следи кариерите на колегите си и не се чува с тях. Отвратила се от интригите в гилдията още през 80-те, а с идването на демокрацията решила, че няма място на родната сцена, и забягнала в Гърция. Впоследствие стигнала и до Кипър, а и в двете държави направила шеметна кариера, за която у нас не се чуло и разбрало. Таверните се надцаквали една с друга да я канят да пее при тях, вземала хонорар като на техните собствени звезди. Късметът ѝ се усмихнал и още веднъж и спечелила 35 000 долара от лотарията там, но 10 от тях дарила на приятелско семейство в Никозия.

Някогашната дуетна половинка на Христо Кидиков се върнала в родината чак през 2004 г. Българската ѝ пенсия тогава била само 200 лева, но с парите, събрани от кариерата в чужбина, успяла да купи имоти, да ги продаде и да спечели от тях. Първоначално живеела в софийската си панелка, но сивотата на столицата я отегчила и решила да се премести в бащиния си дом в Горско Калугерово. Със сина ѝ стегнали къщата и направили двор за чудо и приказ. Градината ѝ била цели 2 декара, изпълнена с райграс и всякакви растения.

Цветарството се превърнало в нейно хоби и ѝ носело голяма разтуха. Радвала се и на посещенията на двамата си пораснали внуци – Ивайло и Мила, а преди пандемията си позволила и няколко екскурзии из Европа, за да види на живо забележителностите, за които мечтаела.

Легендата днес няма нужда да пее, за да се прехранва. Прави го само за удоволствие. Като на юбилейния концерт на Христо Кидиков – колега и приятел от дългите турнета с оркестър „София“. Изпълнителката, която винаги носеше очила, е сред малкото, които не се оплакват от финансовото си дередже и не страдала, че никой не се сетил да я включи в списъците с наградни премии, които десетки нейни колеги получиха от Министерството на културата, макар и тя да е печелила статуетка от „Златният Орфей“.

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!