20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина бивш президент на световната атлетика

sveshti
Бившият президент на световната атлетика Ламин Диак почина тази нощ в Дакар на 88-годишна възраст. Той беше начело на световната атлетика в продължение на 16 години (1999-2015), преди да се забърка в редица скандали и да стане символ на лобизма и на корупцията, които свалиха доверието в международната федерация.
Ламин Диак е първият президент на световната атлетика, който не е европеец. Той е бил и политик, като е кмет на Дакар от 1978-а до 1980-а, а до 1993 година е и депутат. Беше смятан за един от ключовите хора в корумпираната система, която е прикривала дълги години случаите на допинг в Русия, но през септември 2020 година е осъден от френското правосъдие на четири години години затвор, от които две години ефективна присъда, и глоба от 500 000 евро за корупция и злоупотреба с доверие. Той беше обжалвал и трябваше да се насрочи дата за нов съдебен процес.
Диак е разследван и за пасивна корупция за определянето на домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (2016), Токио (2020) и световното първенство по лека атлетика през 2017 година.
Като млад Ламин Диак е бил състезател на дълъг скок във Франция, след това е бил футболист и технически директор на националния отбор по футбол на Сенегал след независимостта от 1960-а.
Той е бил още президент на Олимпийския комитет на Сенегал и вицепрезидент на международната федерация по лека атлетика преди да стане президент през декември 1999 година след кончината на италианеца Примо Небиоло.
Източник : / https://gong.bg

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!