26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Златните рецепти на дядо Влайчо за здрави бели дробове

bilki
Дядо Влайчо е сред най-прочутите лечители, раждали се по нашите земи

Той е завещал десетки целебни рецепти, които още се съхраняват, разпространяват и използват не само у нас, а и по целия свят.

В началото на четвъртата вълна от Ковид-19 е от изключителна важност да се погрижим за белите дробове, за да предотвратим по-сериозни последици при евентуално заразяване. Рецептите на дядо Влайчо са универсални за всички, но той увещавал да ги изпълняват най-вече онези, които пушат или живеят в помещение, в което се пуши. Може да се ползват и от болни от астма или хора, които скоро са боледували или в момента лекуват тежки белодробни заболявания като белодробен оток, фиброза на белите дробове, белодробен застой, както и от всички, които искат да подобрят функцията на белите си дробове.

Евкалиптът благодарение на съдържащото се в него съединение, наречено цинеол, поддържа здравето на дихателните пътища и успокоява раздразненото гърло. Допринася за максималното отваряне на бронхите и следователно за по-добър достъп на въздух до белите дробове. Колкото и екзотично да е името му и специфичен ароматът, факт е, че това растение вирее и в България. За рецепта ви трябват: 2 супени лъжици листа от евкалипт (20 г); 1 супена лъжица мента; супена лъжица лайка; 8 чаши вряща вода (2 литра). Заврете водата и сложете в нея листата на евкалипта. Затворете съда, така че листата да се напарят и сварят добре, тъй като тяхната структура е малко по-жилава. За по-добър ефект може да ги намачкате, ако са свежи, но може да ползвате и сухи листа от евкалипт, които да закупите от билковата аптека. Махнете капака на съда и се надвесете върху него (нека да продължава да стои на слаб огън). Внимавайте да не се изгорите. За укрепване на белите дробове вдишвайте парата на отварата за около 10 минути. Скоро ще усетите, че дишането е станало по-лесно. Повтаряйте тази процедура всеки път, когато възникнат проблеми с дишането.

Конският кестен е друг чудесен начин за укрепване на белите дробове. За изпълнение на втората рецепта на дядо Влайчо ви трябват: 1 чаена лъжичка конски кестен (5 г); 1 чаша вряла вода (250 мл). Сложете листата в преварена вода. Изчакайте да се утаят на дъното на чашата и филтрирайте напитката. Пийте така получения чай бавно, на глътки и го използвайте 2-3 пъти седмично, когато се появят проблеми с дишането.
Дафиновите листа също могат да помогнат за очистването на белите дробове и подобряване на дишането. За запарката вземете 1 чаша вода (250 мл); 2 дафинови листа; 1 супена лъжица плодове от орлови нокти (10 г). Нека водата да кипене. Сложете орловите нокти и дафиновия лист в нея. Варете ги за 5 минути. След като свалите получения чай от котлона, покрийте го с капак. Оставете да се настои и охлади за 10 минути. Пийте 3 пъти седмично по чаша на ден.

 

 

Източник : / https://retro.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!