19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

INGILIZ – истинска история за обувки, слънчева енергия и устойчив бизнес

remzi ingiliz

Пещера. Българският обувен бранд от Пещера, който се наложи в модата от висок клас, вече разчита на зелено електричество и природосъобразно производство

Визитка

„Ингилиз груп“ е семейна компания на повече от 20 години, в която трето поколение професионалисти създават обувки за клиенти от цял свят в завода в гр. Пещера. Собствената марка INGILIZ се налага успешно в луксозния сегмент от 2017 г. насам. Дружеството е лидер на Балканите в производството на всички елементи на обувките на едно място – калъпи, табани и ходила. С дългогодишни традиции в качествената продукция и уникално ноу- хау в иновациите „Ингилиз груп“ привлича световни партньори, сред които е и производителят на сценични костюми Джанфранко Пиерантони. „Ингилиз груп“ произвежда и обувките, носени в един от най-успешните тв сериали – Game of Thrones, както и в култовата филмова поредица Star Wars.

Когато в началото на 2017 г. семейство Ингилизови от Пещера решава да промени философията на бизнеса си чрез природосъобразно производство, малцина разбират защо е нужно да се инвестира в спестяване на въглеродни емисии. Особено когато става въпрос за компания, която успешно налага собствена марка във високия клас – INGILIZ, а в същото време е лидер на Балканите в производството на всички конструктивни елементи за обувките. Тогава никой и не подозира, че този ход, привидно изпреварил времето си, ще се превърне в огромно конкурентно предимство за „Ингилиз груп“ през 2021 г. Днес вече няма съмнение, че визионерският подход на семейната компания се е отплатил многократно – тя ще бъде първият енергийно независим производител в модния сектор в страната, точно когато нестабилността около цената на тока създава сериозни притеснения за цялата индустрия.

Всичко започва от личното отношение на собствениците на фабриката, които решават, че е дошъл моментът грижата им за природата да се отрази и в производството.

„Модата може да върви ръка за ръка с екологията. Не е задължително, когато създаваме обувките си, да генерираме голям въглероден отпечатък“, категоричен е един от мениджърите в „Ингилиз груп“ Ремзи Ингилизов. Той е основният двигател на семейния бизнес заедно с баща си Гюрсел Ингилизов, който е собственик и управител на компанията. Така преди близо 5 години двамата, заедно с ръководния екип, създават стратегията, според която фабриката ще преобразува начина си на работа, за да постигне близки до нула въглеродни емисии. По същество това означава да премине към зелени източници на енергия и да въведе производствени линии, които работят по безотпадни технологии, с рециклирани материали, а голяма част от елементите на готовите обувки да са биоразградими.

Инвестиция навреме

Естествена стъпка в този процес е въвеждането на зелени енергийни източници. Планът на „Ингилиз груп“ е много амбициозен, тъй като към онзи момент законодателството не позволява директна консумация от собствени фотоволтаици. Необходимите разрешения и процедури са безкрайни. Във фабриката на INGILIZ се ангажира допълнителен екип, който се грижи само за административната част. И до днес изготвянето и одобрението на документите, както и приемането и пускането в експлоатация на фотоволтаиците, отнема между 6 и 8 месеца.

Благодарение на европейските директиви законовите ограничения за директна консумация от собствени енергийни източници отпадат, което помага на производителя на устойчива мода от Пещера по-бързо да сбъдне „зелената“ мечта.

„От юни месец тази година държавата дава възможност на компаниите, които произвеждат собствена енергия, да я използват директно – обяснява Ремзи Ингилизов. – Вече не е необходимо първо да се препродава на местните ЕРП-та и след това да се купува от тях, както беше доскоро“, допълва още той.

В проекта на „Ингилиз груп“, който се предвижда да приключи до края на годината, са заложени общо 6 покривни фотоволтаични инсталации. Те ще спестяват 486 тона СО2 емисии годишно. Фабриката ще произвежда приблизително 4 526 037 кВтч електроенергия на годишна база, което практически осигурява пълна независимост и въглероден неутралитет по отношение на използваната енергия. Всичко това срещу инвестиция, която няма да надхвърли 1 млн. лева.

Предимството на INGILIZ е, че енергийният профил на компанията почти изцяло се припокрива с профила на добив от покривните фотоволтаични инсталации. А допълнителни батерии ще улавят и запасяват част от енергийните излишъци в неработни дни.

Така „Ингилиз груп“ вече е още една крачка напред в дългосрочната си природосъобразна стратегия. А ползите за бизнеса в контекста на високите цени на електроенергията вече са видими. Независимо от несигурната среда компанията устойчиво развива производството си на качествени луксозни обувки с перспективата колекциите на бранда INGILIZ скоро да излязат трайно и на международните пазари. 

Енергийните източници не са единственият показател за природоустойчивия профил на „Ингилиз груп“. Компанията работи по специална патентована технология, която обхваща цялостно продукта и проследява въглеродния отпечатък в производството както на обувките и компонентите, така и на субпродуктите и материалите. Технологията изисква пълно проследяване и контрол на процесите, което се осъществява чрез затворен или полузатворен цикъл на работа.

„В производството използваме рециклирани и биоразградими продукти, естествени багрила и материали, които не вредят на околната среда“, обяснява Ингилизов. Любопитен детайл е, че циповете, които се използват в премиум колекциите на INGILIZ, се произвеждат от рециклирани бутилки.

Следващите стъпки в плана за разширяване на нулевия въглероден отпечатък на фабриката включват и изцяло обновен автопарк с електрически автомобили, които ще се зареждат от собствени зелени централи.

Нов, изцяло „зелен“ завод

Енергийно независимите, безотпадни производствени технологии и нулев въглероден отпечатък са в основата и на „зеления“ завод на INGILIZ в гр. Пещера, който е в процес на изграждане. Той ще заложи и на иновациите, като интегрира световни експериментални технологии.

„Предвиждаме партньорства с държави, които не просто са напреднали в зеленото производство, но са и сред лидерите в Европа в тези иновации – Дания, Норвегия, Португалия и др. Вече има проекти, в които електричество може да се добие от специална боя или от нов вид прозорци“, споделя Ремзи Ингилизов.

Възможно ли е обаче всеки бизнес да премине изцяло към зелена енергия?

Ингилизов прави важно уточнение: „Докато за нас 100% зелена енергия е отлично работещо решение, от гледна точка на цялата индустрия то все пак е допълващо. Компании с производствен процес 24/7 няма как да преминат изцяло на фотоволтаици например. Към момента комбинацията между стандартни и зелени източници на енергия е най-оптималният вариант за голяма част от бизнеса.“

 

 

Източник : / https://www.capital.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!