17 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От 1440 г. не е имало толкова дълго лунно затъмнение

moon red

Огромна част от човечеството успя да наблюдава най-дългото частично лунно затъмнение от близо 600 години насам.

Зрелищното събитие настъпи в 06:02 часа гринуичко време (08:02 часа българско време). В духа на есента, Луната изглеждаше червеникаво-кафява час и половина по-късно. Най-ярки бяха нюансите около 9:00 часа по Гринуич.

Причината за червените оттенъци е замърсяването на атмосферата.

Колкото повече прах или облаци има в земната атмосфера по време на затъмнението, толкова по-червена ще изглежда Луната“, пише в уебсайта на НАСА.

Цялата продължителност на лунното затъмнение бе около 3 часа и половина.

Известно като Боброва луна, пълнолунието на ноември обикновено трае около три дни. Пълната Луна през този месец е кръстената така, тъй като по това време бобрите се оттеглят в подслоните си за зимата.

По време на небесното шоу Луната беше почти изцяло покрита със сянката на Земята, почервенявайки с 99%. Небесният спектакъл се виждаше най-добре от жителите на цяла Северна Америка, както и за части от Южна Америка, Полинезия, Австралия и Североизточна Азия.

За последен път толкова дълго лунно затъмнение е имало през 1440 г., а следващото предстои през 2669 г.

Въпреки че небесното шоу не беше видимо от територията на България, има още няколко събития, на които да се насладим до края на 2021 г. Пикът на метеорния поток Джеминиди настъпва в нощта срещу 14 декември, а този Урсидите – на 22 декември.

Има и още – на 4 декември Луната ще застане на една линия със Слънцето и Земята, което ще причини пълно слънчево затъмнение.

 

Източник : / https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!