29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Манатарките стигнаха рекордно висока цена

manatarka
Цената на манатарката стигна рекордните 50 лева за килограм

Преди около година се търгуваше за по 6-8 лева. Това обяснява пред вестник „Монитор“ инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Той признава, че производителите не помнят такива цени. Причината е, че количествата на събраните гъби са били малки, но в същото време такава е била ситуацията и в съседни страни като Румъния и Сърбия.

От бране на гъби може да се изкара средна месечна заплата само за половин час

Слаба реколта

„Като цяло в европейски мащаб реколтата беше слаба. Времето не беше много благоприятно, това беше най-големият проблем. До 15 октомври беше суша, после пък по 10-15 дни валеше дъжд и изведнъж застудя. Земята изстина и гъбата няма как да се развива, обяснява инж. Колев. Той посочва, че в момента страната ни изнася диворастящи гъби зад граница, но в малки количества. Износът е най-вече за Италия, Франция и Германия. Търсят се и гъби като рейши и челядинка. От асоциацията все пак изтъкват, че след пандемията търговията се нормализира.

Преди време от браншовата организация се оплакаха, че студената пролет и COVID мерките са сринали износа на гъби. Тогава стана ясно, че цената на замразената манатарка е паднала с 20%, като същата тенденция се наблюдаваше и при сухите гъби.

Заради затварянето на ресторантите в цяла Европа предприятията у нас бяха пълни със замразена продукция. През юни обаче ситуацията се подобри и от бранша отчетоха раздвижване, като според тях производителите се върнали на нивата от 2018 г. По данни на асоциацията едва 1% от добива на гъби се консумира у нас, като причина за това се изтъква липсата на традиция в менюто ни да присъстват горски и диворастящи гъби.

95% от печурките в българските магазини са полски

Производители обаче допълват, че продължава да има проблем с липсата на берачи. „Това е проблем от години. Причината е, че хората са ангажирани с постоянна заетост. Професионалните берачи отпреди 20-30 години вече са възрастни и няма кой да ги замести“, казва Колев.

 

 

Източник : / https://www.expert.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!