16 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 18 ноември отбелязваме европейския ден за защита на децата от сексуална експлоатация и сексуално насилие

eye of boy through key whole, child abuse concept
Съветът на Европа изчислява, че в Европа едно от пет деца става жертва на някаква форма на сексуално насилие

Сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца, включително детската порнография, представляват сериозни нарушения на основните права, и по-специално на правата на децата на закрила и грижи, необходими за тяхното благоденствие, както е предвидено в Конвенцията на ООН за правата на детето от 1989 г. и в Хартата на основните права на Европейския съюз.

Престъпленията със сексуалната злоупотреба с деца са особено трудни за предотвратяване и разкриване.

Децата прекарват повече време онлайн, отколкото преди, евентуално без надзор, което е повишен риск  да влизат в контакт онлайн с потенциално опасни хора.

С изолацията на повече нарушители у дома търсенето на материали за сексуално насилие над деца се е увеличило (например с 25% в някои държави-членки на ЕС), което от своя страна води до увеличено търсене на нови материали и следователно до нови злоупотреби.

Сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца могат да приемат различни форми и те могат да възникнат както онлайн (например принуждаване на дете да се занимава със сексуални дейности чрез предаване на живо или обмен на материали за сексуално насилие на деца онлайн), така и офлайн (напр. извършване на сексуални дейности с дете или склоняване на дете да участва в детска проституция).

Когато злоупотребата се записва и споделя и онлайн, вредата продължава. Жертвите трябва да живеят със знанието, че изображения и видеоклипове на престъпленията, показващи най-тежките моменти от живота им, се разпространяват и всеки, включително техните приятели или роднини, може да ги види.

Съвети към децата

Интернет е световна мрежа, която съдържа огромно количество информация! Това е едно невероятно забавно място, в което могат да се вършат много приятни неща. В същото време интернет крие редица рискове и опасности. В мрежата се включват хора с лоши намерения насочени към Вас – децата. Затова е необходимо да спазвате следните прости правила в киберпространството.

                                                         Д Е Ц А, З А П О М Н Е Т Е !

  • Никога не давайте лична информация на лице, с което сте се срещнали в интернет пространството, включително чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте! Освен това не предоставяйте информация за други хора, дори и да са Ваши приятели. Не предоставяйте Ваши снимки, защото те могат да бъдат използвани за всякакви цели без Вашето съгласие.
  • Помнете, че в интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с Ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен!
  • Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез интернет, а ако е наистина наложителна – задължително уведомете родителите си! Не отивайте на срещата сам/сама, най- добре е да бъдете придружен/придружена от родителите си!
  • Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на интернет страница, което Ви обижда, шокира или смущава – незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно ни сигнализирайте за него, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата, за да можем да предприемем нужните действия.
  • Винаги казвайте на родителите си в какви сайтове влизате, с кого си пишете/чатите, какви файлове и материали възнамерявате да свалите от интернет. Съветвайте се с тях дали това е безопасно и им съобщавайте за всичко нередно.
  • Не правете нищо, което може да нанесе вреда на Вас, други хора, Вашият компютър или компютрите на други хора.
  • Знайте, че сайтовете за запознанства са изключително опасни! Те са сред най-използваните от педофили за търсене на жертви. НЕ ги посещавайте! Социалните мрежи (като Facebook и Twitter) предлагат подобни възможности за хора с лоши намерения, защото те предлагат възможности за контакт, лична информация и снимки.
  • Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте Ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и тн. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако едната парола е открадната. Също използвайте различни потребителски имена (usernames). Добра идея е, когато създавате парола да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (username).

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!