28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Чудото на бабите за имунитет

baba i vnuche

Чесънът е растение с много доказани лечебни свойства и с право се нарича „суперхрана“

Той е от малкото билки, използвани още от древността не само в кулинарията, а и за лекарствено средство. В народната медицина се прилага за борба с грип и вирусни инфекции, атеросклероза, като противогнилостно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекции, против високо кръвно налягане, като пикочогонно средство, при висок холестерол, астма и други. Радомирското село Долни Раковец отдавна е прочуто с дългогодишните традиции в производството на чесън. Поради благоприятния климат и плодородни почви чесънът става едър и ароматен.

Във всяка къща продължава да се сади чесън и местните хора го ядат сутрин, обед и вечер. Бабите в селото от незапомнени времена пазят рецепта за силен имунитет, която бори вирусите. Те продължават да приготвят илача, защото се счита, че държи вирусите и болестите далеч от дома им.

Рецептатаедна глава чесън се смачква и се слага в паничка, добавят се оцет и олио (зехтин) и сол. Бърка се до получаване на еднородна смес и се консумира като разядка. При смачкването на скилидките се отделя водороден сулфид и алицин, който действа като щит в тялото.

За да намалите чесновия мирис, може да комбинирате с магданоз, копър, чай от мента и лимон или мляко.

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!