28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Интересна изложба ще бъде открита на 11 ноември в Пещера

palitra

Пещера. Изложба живопис и скулптура ще бъде подредена в ХГ “ Проф. Веселин Стайков“ . Новината за Peshteraprim съобщи Митка Млячкова. Посетителите ще могат да видят произведенията на Милена Балтаджиева, Илия Тончев, Стоимен Стоименов, Петко Спиридонов и Станимир Куюмджиев. Откриването е насрочено за 11 ноември от 17:30 ч., допълни Млячкова.

Снимка : pixabay

Пещераприм представя авторите в изложбата :

Станимир Куюмджиев е роден през 1951 г. в Пазарджик, България. „През юношеските си години се попаднах на биография на Микеланджело и реших, че също ще започна да скулптирам. До края на гимназиалните си години опитвах да работя с дърво и камък„, казва Куюмджиев.
Завършва зъботехника в ОМУ „Йорданка Филаретова“ в София. Едновременно продължава да опитва различни форми на изкуството (живопис, дърворезба) и печели различни награди в аматьорски изложби. През 1978 г. завършва Медицинската академия в София,профил „Стоматология“, и чиракува при Петър Кушлев – известен дърворезбар, а по-късно за година става чирак на един от най-добрите медникари в България– Александър Раев.
Подобрява уменията си в металопластичното изкуство и ювелирните техники под патронажа на грузинските народни художници , проф. Манаба Магомедова, Коба Гурули и Ираклий Очиуари. Житейското мото на твореца е „око да види, ръка да пипне“, а любопитството го превежда през кожухарството, бижутата от сребро, рог, кости, седеф и полускъпоценни камъни.
Напоследък работя предимно в областта на малката бронзова пластика и имам ценители от цял ​​свят, включително Финландия, Франция, Швеция, Германия, Англия, Италия, Австралия, Гърция, Русия и България„, допълва твореца. Участвува в три национални скулптурни изложби в галерията на СБХ – Шипка 6, София и почти всички регионални експозиции на Дружеството на художниците в Пазарджик.
Петко Спиридонов е роден 1950 г. в с. Калугерово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик. Завършва Икономически техникум в гр. Пазарджик. По-късно – школа за офицери към Противопожарна служба в гр. София. С дърворезба се занимава от детската си възраст 8-9 годишен.
Първите ми „произведения“ бяха неща, с които си служех аз, близките ми или мои приятели. Винаги носех добре наточено ножче в джоба си. С него изработвах „четалчета“ за ластици, „пистолети“, лъкове, саби… Постепенно опитвах да правя по-сложна дърворезба и различни фигурки от дърво, глина и други материали. Години по-късно се учих на дърворезба от майсторите дърворезбари Христоско Христосков, Ангел Вангелов и др. С помощта на скулптура Спас Киричев, започнах опити в скулптурата.Те се оказаха доста сполучливи и от началото на 90-те години изработвам скулптури от дърво. По-късно от бронз, желязо, камък, керамика и др.. Най-често идеите, които реализирам , са на различни теми, от ежедневието до различни легенди, митове и символи от българската и световна митология. Според мен, те са израз на народопсихологията, философията и научните им достижения„, казва Спиридонов.
Творецът се стреми се да вникне, пресъздаде и подскаже тайното – езотерично послание, което те носят през вековете. “ Чрез допира си с изкуството, ние вникваме в себе си и пробуждаме духовността си. Всяка творба е интелектуален мост между зрителя и автора, така се извършва обмен на идеи и възгледи. Магията на изкуството е в пробуждането на духовността ни. То е чудотворната сила , която може да превърне въглена в диамант„, доверява Спиридонов.
Участия в изложби: „Южнобългарски художници“ Пловдив 2000 г.; Участие с група художници от Пловдив в изложба гр.Експрованс , Франция, Турция 2007г. ; 100 години Дружество на южнобългарските художници Пловдив 2012 г.; Представителни изложби на Дружество на Пазарджишките художници на „Шипка 6“ София 1995 г. и 1999 г.; Галерия „Богориди „ Бургас 2007; Галерия „Ровър „ Пазарджик 2007 г. ; Галерия „Г. Машев“ Пазарджик 2019 г. – самостоятелна изложба. Участие в пленери: Копривщица, Юндола, Мелник. Скулптурен симпозиум „Огън и земя“ Брацигово. Награди: Община Пазарджик 2016 г., 2018 г., 2019 г. Община Калугерово 2007г. Мои творби са собственост на частни колекции в България, община Пазарджик, община Калугерово, Германия, Франция, Русия.
Милена Балтаджиева е родена в град Пещера. Изучава профил „Изобразително изкуство“ в СОУ „ Георги Брегов“ гр. Пазарджик. Висшето си образование завършва в Югозападен университет „ Неофит Рилски“ в гр. Благоевград със специалност „ Педагогика на изобразителното изкуство“. Участва в общи изложби на клуба на пещерските и пазарджишките художници. През 2008г. получава награда за постижения в областта на изобразителното изкуство. Работи като учител по изобразително изкуство в СУ „ Свети Климент Охридски“ гр. Пещера. През 2011 година представя изложба „ Настроения“ заедно със свои ученици в Регионален инспекторат по образованието в Пазарджик. Ръководител е на школата по Изобразително изкуство при НЧ „ Развитие- 1873“ гр. Пещера.
Илия Тончев е роден през 1957 год. с. Радилово. С изкуство се занимава от края на 70-те години.Член на СБХ, групата на пазарджишките художници и клуба на художниците в гр. Пещера.Добре познат на ценителите на изобразителното изкуство, като в творбите му преобладават пейзажите. Той е художник на свободна практика.
Майсторът на четката се отличава със своето вродено ,тънко чувство за колорит и изящно владеене на художествената композиция и форма. Отличителна черта в творчеството му са красивите пейзажи и абстрактните му композиции.В много от творбите на художника се усеща следата от човека, макар и да липсва присъствието му на платното. Тончев притежава първичен, свеж, живописен усет, който отразява творческата му енергия и непринудена любов към живота… Той е от малцината художници успяващи да се издържат само от изкуство.“
Ст. Венчева
Стоимен Стоименов е роден през 1949 година в град Пазарджик, но живее в село Капитан Димитриево. Завършва история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий „през 1975 год., специалност „История „. През 1995 год. става член на Съюза на българските художници . Участва в пленери, групови и национални изложби.
Има самостоятелни изложби в Пазарджик, София, Пловдив и Пещера. Носител е на престижни награди от участия в национални и регионални изложби. През 2010-а печели национален конкурс за живопис за пребиваване в ателиетата на град Швандорф, Германия. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери в страната и чужбина.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!