28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На Димитровден ще празнува църквата в Пещера

sveshti

Пещера. На 26-и октомври светата Православна църква почита паметта на великия Божи угодник свети великомъченик Димитър Солунски. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименния катедрален храм „Свети Димитър“ в града.

Десетки миряни ще се включат в тържествената света литургия по този повод, която ще бъде отслужена от местните духовници. Тази внушителна с размерите си сграда е строена в периода 1825 – 1831 година. Изградена е благодарение на даренията на занаятчийските еснафи от проспериращото по това време главно село Пещера. За архитект на монументалната постройка се приема майсторът – строител устабаши Петър Казоолу (по-късно се подписва като Казов) от Пещера. В строежа на църквата  участват и други строители от Пещера, сред които Кузман Мичов. Тя е характерен представител на Брациговски строително-каменоделски-резбарски център, включващ майсторите от Пещера, Брацигово, Козарско и пр.
Днес църквата „Св. Димитър“, освен енорийски, е и главен – катедрален храм на Пещерска духовна околия.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!