28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:26, 21 октомври 20211min

Поредна дарителска инициатива на Гимназията

muzey peshtera

Пещера. СУ „Св. Кл. Охридски“ направи дарение на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и на Пещерския музей.

Най-голямата публична библиотека в България получи първото годишно течение на списание „Светлина“ от 1891 г. Месечното илюстровано списание съдържа разнообразна информация за научните постижения и тяхното приложение – за ролята на електричеството в индустрията и в медицината, за фонографа и телеграфния апарат.

Има научна информация за винарите, за риболовците и естествоизпитателите. Изключително ценни са снимките на българската армия от края на XIX век. Сега отлично запазеното списание ще бъде достъпно до всички читатели и изследователи на миналото.

Историческият музей в град Пещера получи от Гимназията ръкопис на първата част от „Страници из миналото на град Пещера“ от Иван Попов. Той е ценен с речника на по-редките пещерски думи и изрази като изчумрявам (вехна, слабея), дрождав (твърд, грапава), пукал (съд за вода и вино), фарта-фурта. Този речник не присъства в изданието на пещерската история, което е редактирано след смъртта на Ст. Попов.

Тези инициативи са естествено продължение на дарителските дейности, осъществявани от Гимназията. Още през 90-те години на миналия век учениците събираха помощи за домовете в Брацигово. Последните десет години редовно се провеждат Коледни и Великденски благотворителни акции – или в подкрепа на Българската Коледа, или с конкретна помощ за болни деца. Миналата година капачките, събрани в двора на училището, подпомогнаха купуването на неонатална линейка за град Пловдив.

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!