02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Опасности от продължаващото глобално затопляне

termometar

Експертите заявиха, че през следващите десетилетия всички страни ще усетят признаците на глобално затопляне

“ [dropcap]П[/dropcap]овече от половината хора на Земята, чийто живот е застрашен от глобалното повишаване на температурите, живеят в Индия“, съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на изследването в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Снимка : pixabay

Учените са направили статистически анализ на метеорологичните условия в 13 115 градове по света от 1983 до 2016 г., използвайки за сравнение индекса WBGT – индикатор, който отчита температурата и влажността на въздуха, скоростта на вятъра и топлинното излъчване, наричан още „термометър на влажността”.

Международната организация по стандартизация заявява, че когато показанията на този „термометър“ надвишават 30ºС, работещите се сблъскват с потенциално смъртоносни заболявания заради прегряване.

Снимка : pixabay

Въздействието на горещините в градските райони е значително по-сериозно и ще продължава да се увеличава в много други области, посочва БГНЕС.

„Почти всеки пети човек на Земята през последните 30 години е подложен на въздействието на градските горещини“, твърди Кели Кейлър от Калифорнийския университет.

В Индия се намират 17 от 50 градове, които са пострадали най-силно от екстремните горещини, предизвикани от изменението на климата.

Снимка : pixabay

Второ място в световния рейтинг заема Ню Делхи, а начело в списъка е столицата на Бангладеш – Дака.

„Нашият анализ поставя под съмнение бъдещото устойчиво развитие на планетата, както и справедливото състояние на хората, които живеят в някои особено опасни градове.

Измененията на климата увеличават честотата, продължителността и интензитета на горещините в цял свят”, твърдят авторите на изследването.

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата представи през лятото доклад за текущата екологична ситуация на планетата.
Снимка : pixabay

Експертите заявиха, че през следващите десетилетия всички страни ще усетят признаците на глобално затопляне, тъй като покачването на температурата на планетата ще достигне критични за селското стопанство и здравето стойности.

Според тях всички пожари през лятото тази година в САЩ, Канада, Гърция, Турция, Сибир и други региони са само началото на сериозните последици от изменението на климата.

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!