26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина Джони Пенков

dzhoni penkov

През последните месеци здравословното му състояние беше силно влошено

[dropcap]Н[/dropcap]а 87-годишна възраст ни напусна легендарният актьор и звукоинженер Георги Пенков, познат в обществото като Джони Пенков. Вестта за кончината му беше съобщена от писателката Ина Вълчанова.

Публиката го познава от филмите „Операция Шменти капели“, „Немирната птица любов“, „Аз, графинята“, „Търновската царица“, „Илюзия“, „Двойникът“, „Рицар без броня“, „Сватбите на Йоан Асен“ и др.

Джони Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков.

През 1966 година завършва радиотехника във Висшия машинно-електротехнически институт. През същата година започва да се снима в киното и остава на екрана над четири десетилетия.

От 1960 г. озвучава документални филми.

През 1972 година специализира във Франция електроакустика. Започва да работи като звукооператор.

Бил е научен сътрудник в Научно-изследователския институт за кинематография и радио. Кандидат на техническите науки, доцент.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен. (Уикипедия)

 

 

 

Източник : / https://news.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!