08 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

БПЦ чества св. апостол Тома

curkva

Днес имен ден могат да празнуват носещите имената Тома, Томислав и Томислава

[dropcap]С[/dropcap]в. апостол Тома е един от дванадесетте апостоли, които били най-близки с Иисус Христос и след възкресението му разпространили христовата вяра по света.

Тома бил родом от Галатия. Той не присъствал с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил пред тях. Тома не повярвал на разказите им за възкресението, заради което останал в историята с прозвището Неверни.

Той искал да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден, като Иисус лично му говорил и му показал раните от гвоздеите на ръцете и краката и от копието в ребрата.

След това Това проповядвал в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра ѝ Терциада.

Хвърлен в тъмница, в огнена пещ – на нажежена желязна скара, останал невредим.

Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници.

Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан – за дякон. Прободен с копие – починал. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Другата дата, на която църквата чества паметта на Св. апостол Тома е първата неделя след Великден, известна още като Томина неделя, когато Господ се явил пред учениците си.

Името Тома идва от древния арамейски език, на който вероятно е говорел и самият Христос, и означава „близнак” или „двойник”.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!