25 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Биовет“ АД стартира второто издание на конкурса „Пещерските будители“ 2021

konkurs knigi

[dropcap]П[/dropcap]ещера. От първия учебен ден, 15 септември, до 25 октомври (финал) 2021 г. всички ученици от община Пещера могат да се включат в надпреварата за спечелването на призовите места във Второто издание на конкурса „Пещерските будители“.

Припомняме, че миналата година ръководството на „Биовет“ АД – гр. Пещера учреди ежегоден анонимен конкурс за написване на есе, разказ, стихотворение, рисунка, фотография на тема „Пещерските будители“, събитието е посветено на Деня на народните будители, който се отбелязва на 1 ноември. В него взеха участие 69 деца от различни възрастови групи.

За участие в конкурса се канят всички ученици от община Пещера, които са на възраст от първи до дванадесети клас. Избраната от преподавателите, по БЕЛ и изобразително изкуство от местните училища, тема е „Крепостта Перистера – минало и настояще“. Раздел „Фотография“ ще има за първи път тази година.

Целта на конкурса тази година е да бъдат издирени и показани съвременните пещерски будители – археолози и музейни работници, които са осъществили разкопките по обекта „Перистера“, историята на самата крепост, находките открити в нея, както и творческите интерпретации за значимостта на историческия обект за град Пещера.

Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи:

Първа група: 1-4 клас

Втора група: 5-7 клас

Трета група: 8-12 клас

Конкурсните работи ще бъдат оценявани по следните критерии:

А/ За есе, разказ и стихотворение

– писмена грамотност

– лично отношение по темата

– спазване на темата

– богатство на изразните средства

Конкурсните работи трябва да бъдат написани на ръка.

Б/ За рисунка:

– композиция

– пластичност

– цветова хармония

– изразителност

– вид на изразните средства

В/ За фотография:

– композиция

– пластичност

– цветова хармония

– изразителност

– вид на изразните средства

Форматът на рисунките трябва да бъде 35/55 см., на кадастрон. На снимките 20/30 на фотографска хартия.

Всеки от участниците има право на участие с две работи. Те трябва да бъдат поставени в голям непрозрачен плик,  а в малък плик всеки участник трябва да напише ръкописно името, възрастта и училището, от което е.

Специално жури, в което влизат преподаватели по изобразително изкуство и български език и литуратура, ще оцени конкурсните работи по шестобалната система.

Във всяка от категориите и възрастовите групи ще бъдат връчени по три парични награди, като за първо място наградата е 150 лв., за второ – 100 лв., за трето – 50 лв.

Наградният фонд е осигурен от „Биовет“ АД.

Конкурсните работи се събират в срок до 25 октомври 2021 г. в училищата на участниците.

На следващия ден те ще бъдат предоставени на членовете на журито за оценка, а наградите ще бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители.

Съставът на журито от експерти, което ще избере окончателно победителите е:

Ивана Петкова, художник

Цветана Дашинова, литератор

Цветана Чучева, литератор

Златка Златанова, представител на Община Пещера

Никола Руков, художник

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!