29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Самостоятелна изложба на художника Иван Гарабитов

ivan garabitov

Изложбата ще бъде открита на 25 август /сряда/ от 17:30 ч. в градската художествена галерия

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Иван Гарабитов е роден през 1937г. в Пазарджик в семейството на служители. Баща му е счетоводител, а майка му-общественик. Започва да рисува още от детските си години. По- сериозните му опити са от времето, като ученик в гимназията. През 1955г. е поканен от художника Стоян Раканов да участва в групата на художниците за украса на град Пещера. Негови плакати са били изложени в залата на Младежкия дом, а плакатът с портретите на „св. св. Кирил и Методий“ е изпратен на конкурс в Пазарджик на Окръжна изложба, където е отличен с първа награда и грамота.

Иван Гарабитов смята, че е наследил дарбата от баща си, който е рисувал графика. Именно баща му го е насърчавал и напътствал в заниманията му по рисуване. Иван Гарабитов преоткрива хобито си преди 30 години, когато негов приятел поискал да му нарисува икона. Това поставя началото на изработване на цяла поредица от икони, създадени по всички канони на християнската църква.

Първата икона е нарисувана през 1996г. за празника на „св. Петка Самарджийска“на името на подобна църква в гр. Пещера. Следват още петдесет икони, които той рисува с любов и усърдие.

Той казва: “ Твореца трябва да усеща магията на духовното изписано в изображението на светеца„.

Привърженик е на реализма в изкуството.

Като родолюбец рисува портрети на „Цар Симеон Велики“, „Цар Борис Първи“и други Тракийски царе. Прави версии на прочути платна на Леонардо да Винчи, Ван Гог и други. До момента има дванадесет самостоятелни изложби и многократни участия в общи изложби на пещерските художници. През 2010г. участва в четвъртия балкански многожанров фестивал в гр. Перник като е удостоен с първа и втора награда и диплом от Кмета на гр.Перник.

Иван Гарабитов споделя: „Рисуването е една голяма страница от моя живот. Това, което създавам е хоби с което разкривам преди всичко вътрешния свят чрез картините, стила, умението и таланта, за да радвам публиката и ценителите на изобразителното изкуство“.

През 2015г. е носител на специална годишна награда за изкуство и дарителство на Община Пещера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!