18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина Герд Мюлер

svesht

Мюлер е играчът с най-много голове за „Байерн“

[dropcap]Н[/dropcap]а 75-годишна възраст е починал легендарният германски футболист Герд Мюлер. Това съобщиха от „Байерн“ (Мюнхен), където той прекара по-голямата част от спортната си кариера.

„С огромно прискърбие съобщаваме за смъртта на обичания от всички Герд Мюлер. Той е издъхнал в неделя сутрин“, гласеше официалното съобщение на сайта на баварския футболен клуб.

Мюлер е играчът с най-много голове за „Байерн“ с 398 гола в 453 срещи и вторият голмайстор в историята на националния отбор на Германия с 68 попадения в 62 мача.

Герд Мюлер става играч на баварския гранд през 1964 г., когато е на 19 години. През следващите 15 години печели с клуба 4 титли и 4 купи на Германия, 3 купи на европейските шампиони (КЕШ), една купа на носителите на националните купи (КНК) и една интерконтинентална клубна титла.

Герд Мюлер държи трофея от световното първенство през 1974 г., 7 юли 1974 г.
Герд Мюлер държи трофея от световното първенство през 1974 г., 7 юли 1974 г.

С германския национален отбор Мюлер става европейски шампион през 1972 г. и световен шампион през 1974 г. Носител е на „Златната топка“ през 1970 г. и на „Златната обувка“ през 1974 г.

По този начин Мюлер, наричан Бомбардировача, се превръща в единственият футболист до днес, който е печелил всичко на клубно, национално и индивидуално ниво.

Германия печели световната титла през 1974 г. с негов победен гол за 2:1 срещу отбора на Нидерландия, в който блести покойната легенда Йохан Кройф.

След пенсионирането си Мюлер се пристрастява към алкохола и му се налага да влезе за известен период в клиника. След това получава помощ от „Байерн“, където е назначен да води втория отбор. Последните години от живота си прекарва в болница, след като през 2015 г. е диагностициран с Болестта на Алцхаймер.

Герд Мюлер отбелязва победния гол срещу Нидерландия на финала на световното първенство през 1974 г.
Герд Мюлер отбелязва победния гол срещу Нидерландия на финала на световното първенство през 1974 г.

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!