17 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ДБ няма да подкрепи кабинета на ИТН

narodno sabranie

„Демократична България” няма да подкрепи кабинета, предложен от „Има такъв народ” с премиер Пламен Николов

„ [dropcap]И[/dropcap]махме заседание на парламентарната група, което завърши нормалния цикъл на взимане на политически решения. Това заседание беше предхождано от заседания на върховните политически органи на трите политически субекта. В трите национални органи, както и в парламентарната група с абсолютно единодушие беше взето решение, че ние не можем да подкрепим предложението на „Демократична България” за състав на Министерски съвет”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

„Аргументите ни са свързани с множество фактори, които заедно и поотделно обуславят това решение. Ние се явихме на изборите на 4 април и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на промяната и то на дълбоката промяна. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав, за да промени България”, обясни Христо Иванов.

„Много ясно казахме от самото начало, че няма да подкрепим, каквото и да било правителство, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи тази промяна. Ние днес абсолютно не можем да допуснем да подведем своите избиратели. Избирателите, които поискаха промяна и които протестираха, подкрепяйки едно правителство, което не можем да наречем правителство на промяната. Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо и то в положение, че в самия процес на преговори виждаме индикации за отвореност към ДПС?”, попита Христо Иванов.

Според него „Има такъв народ” се опитват да наложат кабинета си с диктат и да създадат плаващо мнозинство, което е предпоставка за задкулисни договорки. Освен това програмата на проектокабинета не включва много от основните цели на „Демократична България”.

„Как с 65 гласа ще съставяте правителство, когато са необходими 121? Искате да вземате всичко и да го дадете на хора, които никой не познава?”, запита съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Този състав на министерски съвет е най-слабият, който някога е излъчван. Най-доброто, което можем да кажем за тях, е че не ги познаваме. А за някои за съжаление и това не  можем кажем. Един от тях даде интервю и вижте какво стана”.

„Демократична България” по никакъв начин не се притеснява от избори”, подчерта Христо Иванов.

„Трябва да започнем преговори, професионални, за това какво ще правим с третия мандат. Третият мандат е кризисният”.

„Всички сме длъжни да седнем и да разговаряме за правителство, което да има ограничен времеви обхват и да покани успешните министри от служебния кабинет. Правителство, което да прекара България през идващата ковид криза”, каза Христо Иванов и призова: „Не горете мостове”.

Според него политическите сили без ГЕРБ и ДПС са длъжни да разговарят за правителство с ограничен времеви мандат от 8 месеца.

„Дайте да сме конструктивни. Да сме готови да направим крачка назад. Да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение и подмяна, диктат и извиване на ръце, което поне стъпва на това, което досега постигнахме като действия на хора от служебния кабинет, на които може да се има доверие. Дайте да спрем да ги атакуваме с опорките на ДПС”, заяви Христо Иванов.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!