29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Руса Каврошилова : Прекланям се пред всички участници в събора- носители на българското!

rusa kavroshilova

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Днес в курортното селище Свети Константин беше открит традиционният Национален фолклорен събор на народното творчество. Празникът ще се проведе тази събота и неделя. 1 400 участника са заявили участие в популярното музикално събитие. Изпълненията на музиканти, танцьори и певци, които влагат сърце и душа в изкуството, която създават ще бъдат оценявани от жури в състав Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев. Председател на колегията тази година е Руса Каврошилова.

Тя е родена в гр. Смолян, отраснала и завършила средно образование в Националното училище за фолклорни изкуства“Широка лъка“ със специалност народно пеене. Продължава висшето си образование в Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив със специалност музикална педагогика и народно пеене. Следва ПУ „Паисий Хилендарски“ и специализира начална и училищна педагогика както и работа с деца билингви. Носителка на престижни международни и национални награди с професионална певческа кариера и реализация в няколко български медии. По настоящем е директор на Център за подкрепа на личностното развитие- Общински Детски Комплекс – Пещера.

Ето какво каза Руса Каврошилова за културното събитие :

Изключителна радост за мене е да видя толкова хора на изкуството дошли за да дарят своето майсторство на приятелите и почитателите на българското народно творчество. Наш дълг е да пазим българщината и това е един от прекрасните начини да покажем на всички, най-вече на нашите деца, българските традиции във фолклора, в певческото и танцово изкуство.

Убедена съм, че за поредна година ще станем свидетели на непреходността на творчеството на народа. Ще видим възстановки на нашенски празници и обичаи, ще се насладим на хороводи и автентични песни. Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен, обичаи и обредност. Те са ни завещани от баби и дядовци. Ние сме длъжни да ги предадем на идващото поколение.

Резкия контраст с модерното време и ритъмът на живот ни кара да пазим тази пъстротия, да ценим стойностното и непреходното защото в нея е събрана философията на цял един народ. Всяка една от фолклорните области на страната представена тук е красива по свой собствен начин. Гордея се с носиите, танците, музиката и песните. Прекланям се пред всички участници- носители на българското! Пожелавам им да продължават да се трудят, да не спират, и да предават наученото, защото те са бъдещето на България„.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!