24 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Край Пещера има параклис на света Марина

paraklis sveta marina

Днес Параклисът „Св. Марина“ има храмов празник

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Край Пещера в местност обитавана от стари времена, когато Пещера е била пръсната на махали селище има параклис на света Марена известно още като света Марина.

Параклисът „Св. Марина“ се намира в югоизточния край на града, край пътя за Брацигово. На времето този възстановен параклис е бил в гора, наречен по името на много почитана светица в нашия край. Ив. Попов (стр. 58). Предполага, че в това име се крие славянската езическа богиня Морана. Пак по негово сведение на това място пещерци ходили с икони и се молели за здраве и късмет.

Спомняме си думите на отец Иван Каменаров според когото „Пещера е опазена от природните стихии, защото всички Божи двери /б.р. параклиси/ около града са действащи“. Дали не е дошло време да запретнем мишци и кой с дарение, кой с труд да дадем нов живот на малкото параклисче, та да бъдат дверите още по крепки и да ни вардят от злините на времето.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!