23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Свети Константин очаква над 1 000 изпълнители на V Национален фолклорен събор на народното творчество

sabor peshtera

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Повече от 1 000 изпълнители от всички пет фолклорни области на страната ще представят музиката, песните и танците си пред публика, участвайки в V Национален фолклорен събор на народното творчество в курортното селище Свети Константин.

Фестивалът ще се проведе в периода 31 юли – 1 август на реновираната сцена на Дългата поляна. Небивал е интересът към този форум от страна на артисти, танцьори, певци и инструменталисти. За участие във феста вече са записани над 80 състава и формации от България. Заявки за участие се приемат до 20 юли въпреки, че местата са ограничени.

В рамките на два дни гражданите и гостите ще могат да се насладят на творческите постижения на индивидуални изпълнители, вокални групи, вокални формации, фолклорни ансамбли и клубове за народни хора, от всички етнографски области на Родината.

Висок е интересът към обредите и обичаите, които ще представят богатите традиции от живота на българите. Организаторите са подготвили богата концертна програма, кулинарни изкушения за всички участници и гости. Със свои експонати тук ще пристигнат майстори дърворезбари, грънчари, занаятчии и производители на български хранителни продукти.

През тази година, за да покажат красотата на традиционните народни изкуства и да премерят сили в събора обявен за фолклорен фестивал № 1 в нашия край, отново ще пристигнат артисти и самодейци от цялата страна. Най-дълго до нас ще пътуват групите от Видин, най-кратък е пътят до сцената за домакините от Пещера.

Вилното селище Свети Константин е домакин на събори от 1967 година. След пауза от 1989 до 1995 година, съборите са възобновени и събират гости от близо и далече. През 2018 година традиционната за Пещера проява придобива статут на Национален фолклорен събор на народното творчество.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!