23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отварят граничен пункт „Илинден – Екзохи“ на 1 юли

granica ilinden exohi

От 1 юли граничният пункт „Илинден – Екзохи“ ще бъде отворен за туристи

[dropcap]Т[/dropcap]ова обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Главният секретар на Министерството на външните работи на Република Гърция е уведомил вчера българското посолство в Атина, че пунктът ще започне да пропуска от гръцка страна туристи с пътници автомобили и автобуси, каза на брифинг пред медии Николай Шушков.

Официалното решение на гръцкото правителство се очаква в рамките на днешния ден, с което ще се уточни режима на преминаване.

„От българска страна уверявам, че имаме пълна готовност с всички екипи от контролните органи, които да работят на 24-часов режим на работа“, посочи Николай Шушков.

По думите на областния управител на Благоевград това е успех за българската дипломация, която от затварянето на пункта „Илинден – Екзохи“ е работила активно по този проблем. Катализатор за това решение вероятно е и срещата на делегация, водена от Николай Шушков с управителите на областите Драма и Кавала, посочи той.

Гръцката страна е уведомила българското правителство и за това, че на ГКПП „Кулата – Промахон“ ще бъде засилено присъствието с над двадесет гръцки гранични полицаи, което да ускори преминаването.

Очаква се да бъде отворен и граничния пункт „Богородица – Евзони“ на границата между Гърция и Република Северна Македония, откъдето ще се пренасочват пътниците от Сърбия и Северна Македония, което също ще намали трафика на ГКПП „Кулата“, допълни Николай Шушков.

Припомняме, че през последната седмица имаше поредица от протести от българска страна за отваряне на „Илинден – Екзохи“, а на ГКПП „Кулата – Промахон“ километрични опашки.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!