26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

До средата на юни : Краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици

duzhd

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината

[dropcap]С[/dropcap]редната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения са най-подходящи от всички летни месеци.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2 000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн. дка обработваема земеделска площ. има нанесени щети от градушки.

В източната половина от страната град пада сравнително рядко. Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21-ви, точно в 09,46 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак. С приближаване на лятото се повишават температурите и все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини.

В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са били между 35 и 40 градуса.  При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса.

 

 

Източник : / https://trud.bg

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!