16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Астероид, по-висок от Айфеловата кула, ще профучи край Земята

asteroid

Той ще прелети покрай Земята със скорост от около 40 000 км/ч.

[dropcap]О[/dropcap]чаква се астероид, който може да е по-висок от Айфеловата кула, да профучи до Земята през следващия месец.

Огромната космическа скала е класифицирана от NASA като „потенциално опасна“, въпреки че се очаква да премине на безопасно разстояние. Космическата агенция обикновено определя дали астероидът е опасен, като изследва неговия размер и разстояние от нашата планета.

Известен като 2021 KT1, астероидът ще направи „близък подход“ към Земята на 1 юни около 10:24 часа според НАСА.

Думата „близък“ е относително понятие в космически план. Смята се, че разстоянието, на което скалата действително ще премине покрай Земята, е около 4.5 милиона мили. Въпреки че това е приблизително 19 пъти разстоянието между Земята и Луната, НАСА все още разглежда прохода в неговия лист с данни за близките подходи.

Снимка: Peter Carril/ESA

Той ще прелети покрай Земята със скорост от около 40 000 км/ч. Това е 20 пъти повече от скоростта на куршум от пушка.

НАСА изчислява, че размерът на астероида е между 492 фута и 1082 фута в диаметър. Това е приблизително размерът на три футболни игрища от НФЛ, взети заедно.

Но според Центъра за изследване на обектите на Земята на агенцията това не е основна причина за безпокойство. „Никой не бива да бъде прекалено загрижен за въздействието на астероид или комета на Земята“, се казва в публикация на уебсайта му. „Заплахата за всеки човек от автомобилни катастрофи, болести, други природни бедствия и редица други проблеми е много по-голяма от заплахата от небесен обект.“

Въпреки това той уточнява, че шансовете нашата планета да бъде ударена от астероид един ден са малки, но никога нулеви.

 

 

Източник : / https://hicomm.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!